Skip to main content

Allen & Heath Xone 96 recenzija

Allen & Heath Xone 92 je poznat po svojoj kvaliteti i analognom zvuku već 15-tak godina, postao je industrijski standard na DJ pultu i glavni konkurent Pioneer DJ DJM miksetama.


Allen & Heath je nakon Xone 92 predstavio nekoliko novijih mikseta, ali sa ni jednom nisu mogli nadmašiti svoju Xone 92 miksetu.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Iako su noviji modeli bili moderniji, većina ljubitelja Xone mikseta je ipak radije odabrala Xone 92, zbog svoje topline zvuka, jednostavnim korisničkim sučeljem, te mogućnošću spajanja eksternih efekt jedinica kao što su Boss gitarske pedale. Xone 96 je nasljednik Xone 92 miksete, sa korisničkim sučeljem na kojeg su ljudi navikli, kvalitetnom i toplom analognom zvuku, 4-band EQ-om i sa pregršt novih opcija koje su potrebne na današnjem "flagship" mikseru.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju
 

Za početak možemo spomenuti da je Xone 96 nešto veći od Xone 92. Ako posjedujete neki kofer ili torbu za Xone 92, kupili ste Xone 96, velika je vjerojatnost da će vam trebati i novi kofer ili torba za transport miksete. Ispod misete su gumene nogice koje apsorbiraju vibraciju, što je korisno kod montažnog DJ pulta na pozornicama. Budući je to analogni mixer on se zna zagrijati, tako da je sa prednje i desne bočne strane napravljen otvor za ventilaciju. Sa bočnih strana se također nalaze i male izbočine, tako da kada se uz Xone 96 prisloni neki media player ili gramofon, ipak ostaje mrvicu praznog prostora i da se otvor za ventilaciju ne zatvori.

Svatko tko je upoznat sa radom na Xone 92, odmah će se s lakoćom prilagoditi na Xone 96, budući je korisničko sučelje jako slično prijašnjem modelu, sa dodatkom nekih novi, modernih funkcija.

Najbitnija novost kod Xone 96 je da ima ugrađenu zvučnu karticu sa dva USB ulaza, što znači da se istovremeno može spojiti dva laptopa, što je vrlo korisno kod tranzicije DJ-a ili "back-to-back" DJ seta.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Neka vas ne zbunjuje to što uređaj ima u sebi zvučnu karticu, nakon digitalnog signala putem zvučne kartice, sva se manipulacija zvuka (EQ) i izlazni signal odvija analognim putem. Možemo reći da je to hibridan mikser, savršen spoj digitalne tehnologije i analognog zvuka. Zvučna kartica (24 kanalna, 32 bit/96kHZ) sa Traktor Pro certifikatom, što znači da korisnici Traktor Pro-a mogu ukopčati USB kabel u laptop i odmah koristiti zvučnu karticu miksete, bez ikakvih dodatnih instalacija. Pomoću USB kabla se radi i "firmware" update uređaja, tako da se s lakoćom mikseta može nadograđivati na najnoviju softwersku verziju.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Na Xone 96 se može spojiti više uređaja nego na Xone 92

Xone 92 se najčešće koristio u kombinaciji sa gitarskim efekt pedalama kao što su DD-7 i RV-6, to se naravno može i na Xone 96, ali problem kod Xone 92 je bila nekompatibilnost i problem sa fazom prilikom spajanja na neke druge efekt jedinice kao što je recimo Pioneer RMX-1000. Xone 96 ima tzv. "Master insert" ulaze koji su kompatibilni sa takvim efekt jedinicama kao što je Pioneer RMX-1000. Postoji mogućnost spajanja četvrte efekt jedinice po istom principu "Master insert" opcije, tako da se "Master 2" izlaz pošalje u efekt jedinicu i povratni signal vrati na neki od "Return" kanala. "Return" kanala ima četiri, od A do D. Return A i B su ujedno i mikrofonski kanali sa pripadajućim "Parametric" EQ opcijom, slično kao što je i na Model 1 mikseti.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

"Return" A i B se također mogu koristiti putem integrirane zvučne kartice, recimo u mojem slučaju na return B dodijelio sam opciju u Traktoru Pro-u "Preview" pjesme, tako da mogu na zasebnom kanalu preslušavati pjesme prije nego ih učitam u kanale za reprodukciju (od 1 do 4). Ova "Preview" opcija ubrzava pretraživanje pjesama i samu selekciju.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

"Return" kanali C i D mogu se koristiti za spajanje eksternih instrumenata, kao što su recimo razne ritam mašine ili sintisajzeri, što znači da je Xone 96 odličan alat i za live setupe ili kombinaciju DJ-inga sa live instrumentima.



Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Iznad "Booth" potenciometra nalazi se i 3 band EQ opcija sa podešavanje EQ-a u DJ pultu, što je stvarno odlična opcija putem koje si DJ-i mogu podesiti zvuk u DJ kabini prema vlastitim željama, a da to ne utječe na izlazni zvuk. Ispod "Booth" potenciometra nalazi se i "Mute" tipka za brzinsko isključivanje zvuka u DJ kabini.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Xone 92 ima odlične filtere koje DJ-i obožavaju koristiti, ali imali su problem prilikom uključivanja istih. Naime, proizvodi se neželjen zvuk prilikom uključivanja filtera, zbog čega je bilo bolje držati filter cijelo vrijeme upaljenog i stišanog, te pomoću potenciometra povećavati postotak filtracije po potrebi. Na Xone 96 je taj problem eliminiran, nema više neugodnog zvuka prilikom uključivanja filtera.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Kada pričamo o filteru, valja spomenuti novu opciju na Xone 96 koja je zamijenila slabo korištenu "LFO" opciju prijašnjeg Xone 92 i stavljena je nova "Crunch" distorzija. "Crunch" distorzija djeluje na kanale na koje je dodijeljen jedan od dva filtera i može se koristiti neovisno da li je filter na tom kanalu upaljen ili ne, bitno da je dodijeljen na željeni kanal. Ovo je još jedna opcija koja je preuzeta sa Model 1 miksete.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Xone 96 ima mogućnost preslušavanja putem "CUE" opcije na dvoje različitih slušalica, sa pripadajućom selekcijom kanala, što je odlično za "back-to-back" setove ili kod tranzicije DJ-a. Ipak, DJ-u koji će imati desno ukopčane slušalice, selekcija "CUE" opcije će ipak biti nešto ugodnija nego DJ-u lijevo. To su mogli podjednako napraviti, slično kao što je na Model 1 mikseti, A i B "CUE" selekcija se nalazi iznad glavnog potenciometra za glasnoću kanala.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju
 

Kod "CUE" opcije postoji mogućnost prilagodbe selekcije kao što je to na Pioneer DJM miksetama (simultano selektiranje "CUE" opcija koje želimo preslušavati). Drži se dvije sekunde obje žute "HPF" tipke, zatitraju 1 i 2 tipke kod USB ulaza i način "CUE" selekcije postaje onakav kakav je na Pioneer DJ DJM miksetama.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Valja spomenuti neke vizualne detalje koji su meni osobno zasmetali, ali vidim da su ih istaknuli i mnogi zainteresirani kupci i korisnici. Xone 96 dolazi samo u srebrnoj (aluminij) boji, što se baš vizualno ne uklapa u svaki DJ-setup, budući su većina uređaja DJ opreme crne boje. Bilo bi super da postoji i srebrna i crna opcija, pa da si kupci mogu lakše prilagoditi svojem setupu. Još jedna mala vizualna "nepravilnost" Return A i B kanali kao i njihova "CUE" opcija nisu u ravnini sa ostalim kanalima (od 1 do 4), time su i LED-ice tih kanala smještene nešto više. Moram priznati da je kod Xone 92 to ljepše i urednije izvedeno.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Moram spomenuti i jedan tehnički propust. Kada se koristi eksterna efekt jedinica ukopčana na "Master insert" ulaze i snima mix pomoću integrirane zvučne kartice, taj efekt neće biti snimljen. Efekti na ulazima A do D će uredno biti snimljeni, ali problem je u "Master insert" kanalima, zbog toga što se taj signal odvija u samom procesu izlaznog zvuka, nakon zvučne kartice. Srećom, postoji način da se zaobiđe taj problem. Potreban je jedan RCA u RCA kabel (činč u činč) koji se ukopča u "Record" izlaz i u jedan od slobodnih ulaza na kanalima od 1 do 4, te se u softwareu dodijeli snimanje signala sa tog input kanala u koji je poslan zvuk iz "Record" izlaza. Na taj način će biti zabilježen i efektirani zvuk sa "Master insert" kanala.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Da rezimiram ovu recenziju, Xone 96 je odličan mikser, prepoznatljivog korisničkog sučelja, odličnog, toplog analognog zvuka sa svim prednostima koje su potrebne današnjoj modernoj mikseti. Bez ikakvih problema će zamijeniti i nadmašiti Xone 92, postati novi industrijski standard i biti prvi izbor kod mnogih DJ-a. Cjenovno je Xone 96 poprilično jeftiniji od Pioneer-ovog flagship modela DJM-900NX2, što mu daje veliku prednost prilikom kupovine. Uzevši u obzir sve prednosti i nekoliko sitnih mana Xone 96 miksete, dajem ocjenu 9.5/10.

Recenziju napisao Kraundler
 

hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2