Skip to main content

Otkrivamo dio muzičkog raja Active Line Sixa

Dio muzičkog raja Active Line Sixa postala je i najnovija serija profesionalnih monitora za studio, renomiranog francuskog proizvođača "Focal", koji napada ’low budget’ segment tržišta i krenulo im je izgleda jako dobro.

Piše: 


Serija se sastoji od tri modela 50, 65 i 80, te su namijenjeni prvenstveno korisnicima tanjeg džepa zbog svoje niske cijene (50 – 1671 kn/kom, 65 – 2267 kn/kom, 80 – 2648 kn/kom)

Otpakiranjem proizvoda sam shvatio da su vrlo dobro zaštićeni u transportu, ne samo plastičnom folijom, stiroporom i kutijom, nego i poprečnim kartonskim ''lajsnama'' koje dodatno štite proizvod od oštećenja. Otpakiram, stavim na stalke i na prvu pomislim: Kakva je ovo plastika?? Kakav je ovo ogroman bas reflex?? Glomazni zvučnik nekakvog čudnog izgleda?! Armirana plastika koja se koristila za lijevu i desnu stranu zvučnika definitivno podiže sam izgled, ali da je ljepotan pa baš i nije, no šalu na stranu, nakon spajanja i puštanja u pogon moje se mišljenje preokrenulo naglavačke. Kakav monitor za kakve novce, nešto fenomenalno! Na testu sam imao Focal 80 ujedno i najsnažniji monitor iz "Alpha" serije, te nakon početnog break-in perioda od dvadesetak sati kojeg momci iz Focala preporučuju, moje testiranje je moglo započeti.

Prvo što sam primjetio je izvrsna transparentnost i preciznost zvučne slike. Rade iznimno glatko i ne zamaraju uši ni nakon 8 sati neprekidnog slušanja jednog te istog materijala u studiju. Nude pregršt frekvencijskog opsega od čak 35 Hz do fenomenalnih 22 KHz što je naprosto nemoguće pročitati u specifikacijama ‘’near field’’ monitora ovog cijenovnog razreda. Napominjem da su ovo vrlo jeftini monitori sa vrlo visokim specifikacijama u svojem segmentu. Sonični ugođaj je fenomenalan. Zvučnog ‘’prostora’’ za rad u izobilju, instrumenti zvuče svježe i realno, a zvučna slika se zapanjujuće proteže u širinu i dubinu te je istovremeno  kristalno jasna, precizna i linearna u svim režimima rada (prirodna i bez ikakvih koloracija) bilo da radite u tihom ili glasnijem režimu. ‘’sweet spot’’ je jako ugodno mjesto pred ovim monitorima. Snimljeni materijali ne ‘’lažu’’ i količina detalja je također iznenađujuća.

Usporedio sam ih sa Adam A7x koji su se našli tih dana pri ruci, iako manjim 7-inčnim modelom koji je dvostruko skuplji od Alpha 80 i ostao zapanjen činjenicom da u zvuku skoro nema razlike. Malu prednost bi dao "Adam"-u zbog izvrsnog X-ART visokotonca dok Focal Alpha 80 nosi pobjedu upravo u srednjim i niskim frekvencijama, i snazi, puuuuno snage. Imam sreću što živim blizu mjesta koji vrlo često proizvodi buku od raznoraznih koncerata, vašara i slično pa mogu "raspaliti" ponekad uvjeravajući susjede da je to što čuju iz vani, a ne iz mog stana. Studio mi se nalazi u stambenoj zgradi pa nemam uvijek priliku pojačati na barem 70% snage, barem ne dok si ne napravim ‘’room in room’’ studio, ali tko čeka taj i dočeka.

Nekakav koncert vani i stvorila se idealna prilika za isprobati monitore. Pri većim snagama nema puno razlike, kako čujete na tiho tako i na glasno, izvrsno detaljno, konkretno, jasno i glasno 🙂  Ne podnose blizinu zida stoga ih je potrebno pomaknuti pola ili jedan metar prema sredini prostorije, ovisno o modelu kojeg imate. Ovaj tekst pišem u trenutku kada su monitori do sada radili cca. 60tak sati.


 
Sama kvaliteta izrade je odlična, djeluje čvrsto i robusno. Vrlo precizno sklopljena i kompaktna cjelina izrađena je od MDF (Medium density fibreboard) materijala dok su stranice od plastične, armirane i vrlo čvrste ploče sa utisnutim logotipom brenda. ALPHA serija može vrlo lako stati uz bok široke lepeze puno skupljih monitora na tržištu po svojoj kvaliteti zvuka i neutralnosti, što se na kraju krajeva i očekuje, te definitivno postavlja nove standarde u segmentu ‘’low budget’’ monitora.  Ovdje sigurno ne vrijedi ona stara poslovica ‘’koliko para toliko muzike’’ jer ova serija Focal monitora daje puno više muzike nego što ćete platiti. (čitaj: vrijedi svaku lipu). Što ćete se više družiti, to će vam rad biti ugodniji. Bilo koji instrument ili zvuk ćete s lakoćom smjestiti u određeni kut zvučne slike, vrlo naglašeno, da je ‘’on’’ tamo di je. I nakon 12 sati rada u jednom danu nisam primjetio bilo kave oscilacije / deformacije u kvaliteti zvuka ili nešto treće. Od prve do zadnje minute rade isto, ulijevajući povjerenje za miran i nesmetan fokus na rad, a ne na zvučnike. Odnos uloženog-dobivenog kod ove serije monitora je na zavidnoj razini i dečki iz Focal-a vrlo dobro znaju što rade i daju izvrstan proizvod za relativno malo novaca.

Omogućuje vam i uštedu električne energije inovativnim, ugrađenim, automatskim prekidačem koji ‘’gase’’ monitore ako u vremenu od 30 minuta ne dobiju nikakav signal. Specifikacije govore kako je riječ o dvosistemskim bas reflex monitorima s ugrađenim 25mm (1’’) aluminijskim visokotonskim (40w) i  21cm (8’’) Polyglass bas-srednjotonskim jedinicama (100w), te opremljenim dvostrukim pojačalima zasebno za svaku jedinicu. Drugim riječima ova dva monitora sadrže četiri pojačala. Na poleđini uređaja je balansirani XLR i nebalansirani RCA priključak, neizostavni on/off prekidač, dva potenciometra za fino podešavanje basa i visokih, ovisno o prostoriji u kojoj radite, te prekidač za osjetljivost (0 db + 6 db).

Recenzirani monitor postao je dio mog malog muzičkog ‘’raja’’, što dovoljno govori koliko sam bio oduševljen zvukom. Poslušajte pa mi recite 🙂   

Active Line Six
www.activelinesix.com.hr

brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2