Skip to main content

Top 10 mini midi klavijatura

U ovoj temi ću navesti 10 portabl midi klavijatura/kontrolera koje su izvrsne za putovanja te vam omogućuju da budete kreativni gdje god poželite.


Ljeto nam se bliži i većina nas, barem jedan dio ljeta provede na moru ili negdje drugdje, daleko od svoje kuće. Međutim ipak želimo imati uz sebe neke stvari koje svakodnevno koristimo. Bez obzira da li to bio TV, Kompjuter ili neki glazbeni instrument. Uglavnom, svi će se složiti da su u tim trenutcima ‘’portabl’’ uređaji najbolji izbor.

Što se tiče muzičara i klavijatura u današnje vrijeme zahvaljujući tehnologiji i sve većem broju proizvođača, te ogromnoj konkurenciji među njima, krajnji korisnik ima mogućnost kupnje vrlo dobrih, malih midi klavijatura po izvrsnim cijenama. Osobno provodim oko 4 mjeseca na Hvaru, te mi ne pada na pamet cijeli studio preseliti iz Zagreba na otok, stoga sam ljubitelj malenih, praktičnih  ‘’portabl’’ instrumenata koji ipak mogu, na jedan način, zamijeniti ono što koristite kod kuće u ‘’full size’’ varijanti. 25 ‘’Touch sensitive’’ tipki, male dimenzije i napajanje putem USB priključka su odlike svih navedenih klavijatura/kontrolera.

Proizvođač: Arturia
Model: KeyLab25

Oduvijek sam bio ljubitelj Arturijinih proizvoda. Napravljeni su vrlo kvalitetno i precizno te djeluju vrlo masivno. Posebno mi se sviđa kombinacija drveta i aluminija. Osjećaj sviranja po tipkama je odličan, rotirajući i klizni potenciometri vrlo kvalitetni i precizni. Iako KEYLAB 25 ne spada u kategoriju jeftinijih ‘portabl’’ klavijatura, mišljenja sam da vrijede svaki Euro. Cijena: 200 €

Proizvođač: Arturia
Model: MiniLab

Jos jedan Arturijin proizvod sličnih mogućnosti, ali bez kliznih potenciometara i monokromatskog displaya. Dvostruko niža cijena od KEYLAB 25 čine ove kvalitetne mini klavijaturice vrlo poželjnima. Opet moram naglasiti vrhunsku, ako ne i najbolju kvalitetu izrade ovako malih instrumenata. Kombinacija drveta i aluminija vas naprosto tjeraju da ih nosite i pokazujete gdje god poželite. Cijena: 100 €

Proizvođač: Native Instruments
Model: Kontrol S25

Puno se diskusija vodi o tome da li ove midi klavijature previše koštaju?! . Naime, ove klavijature ipak nude nešto novo među ‘’portabl’’ instrumentima, a to je osvjetljenje određene tipke RGB ledicama kako bi bez problema pogodili određeni ton odnosno notu ili ljestvicu. Inovativno i korisno nema šta, ali cijena nikako ne odgovara, barem meni. Kvaliteta izrade je OK, ništa posebno. 8 monokromatskih malih displaya ispod svakog rotirajuceg potenciometra je za svaku pohvalu, ali opet ne vrijede 500 €.

Proizvođač: Akai
Model: MPK25

Akai je oduvjek bio proizvođač instrumenata cijenjen od strane muzičara diljem svijeta, pa tako i od mene. Iako ’plastičnjak’,  odlikuje ga vrhunska kvaliteta. MPK25 je nesto više od običnih midi klavijaturica. Mnoštvo programabilnih padova, rotirajućih potenciometara i gumbića ili dugmića 🙂 kako vam paše. Iako namijenjen Ableton Live korisnicima, to ne znači da ne postoje mape za druge DAW-ove. Ovo je svojevrstan ‘’double decker’’ klavijatura/kontroler. Odlučite li se upravo za ovaj model, nikako nećete pogriješiti. Cijena: 170 €.

Proizvođač: Akai
Model: APCkey25

Još jedan izvrstan proizvod od Akaija upotpunjen sa 8 rotirajućih potenciometara istih kao kod malenog LPD8 kontrolera istoimenog proizvođača, međutim ovo je verzija sa mrežom 5×8 tzv. ‘’Lounch buttons’’ , međutim nisu osjetljivi na dodir. Vrlo sličan PUSH kontroleru, koji je Akai proizveo za Ableton. Vrlo prihvatljiva cijena: 130 €.

Proizvođač: Akai
Model: Advance25

Netko će reći da favoriziram Akai, ali nije tako 🙂 Ovo je poprilično novi model njihovih ‘’portabl’’ klavijaturica i nešto drugačiji od ostalog asortimana kojeg proizvode, stoga sam ga morao spomenuti. Odlikuju ga 8 RGB ’’soft touch’’ padova, 8 rotirajućih potenciometara kao i kod većine. Novost je potpuno novi full color display i poseban softver napravljen baš za Advance seriju – (VIP) Virtual Instrument Player koji objedinjuje sve vaše favorit instrumente u jedan program pod jednom kontrolom. Malo su iskopirali Machine studio sa ovim ekranom i kontrolama, ali dobro. Primjena mu je kao svaki plug-in u bilo kojem DAWu. Cijena: 300 €

Proizvođač: Novation
Model: LaunchKey25

Novation je jedan od prvih proizvođača midi kontrolera uopće. Moje prve midi klavijature SL49Mk2 su mi služile dobro, ali kratko. Vjerojatno nekakva greška u proizvodnji. "Jedno jutro – ni bu ni be".  Odnesem ga elektroničaru koji mi kaže da mu je otišla matična ploča te da se ne isplati popravljati. Garancija je već istekla te nisam imao izbora nego naručiti novu. Mišljenje o ovoj firmi mi se nije pokvarilo ovim događajem. Načitao se puno dobrih recenzija te sam naručio Nocturn 49, klavijature namijenjene LOGIC 9 korisnicima od istog proizvođača koje "da kucnem u drvo" dan danas rade, a prošlo je već 4 godine i baš nikakvih problema s njima. LaunchKey25 je poprilično jednostavna klavijaturica. Kvaliteta izrade je OK. RGB ’’Soft touch’’ padovi iziskuju malo više energije na dodiru nego što je to slučaj sa Akai padovima. Rotirajući potenciometri su uglavnom vrlo slični Akaievim, lagano otežani. Ovo je isto kontroler namijenjen Ableton Live korisnicima. Cijena: 130 €

Proizvođač: Nektar
Model: IMPACT LX 25

Nektar firma je poprilično novi igrač u velikoj konkurenciji u svijetu. Privukli su me svojim modelom PANORAMA P4 i P6 koji je napravljen za Logic X na koji uskoro namjeravam prijeći. Ovo će biti definitivno moj slijedeći izbor pri kupovini namjenskih midi klavijatura za određeni DAW. Provjerite i znat ćete o čemu pričam. Impact LX je klavijaturica koja se ni po čemu ne razlikuje od ostalih konkurenata. Posjeduje 8 padova osjetljivih na dodir, međutim bez pozadinskog osvjetljenja, 8 rotirajućih potenciometara. Morao sam ju spomenuti jer mislim da je brend NEKTAR vrijedan pažnje i sigurno će biti zanimljivo vidjeti koji su njihovi slijedeći potezi, pogotovo kada je cijena u pitanju, a ona iznosi 80 €.

Proizvođač: SubZero
Model: SPC mini

A sada jedan totalni ‘’outsider’’ među mini midi klavijaturama/kontrolerima. SPC mini je klavijatura vrlo malih dimenzija. Tipke klavijature su također malih dimenzija i ovaj kontroler je vjerojatno ‘’most portable’’. Nisam ga još imao prilike uživo isprobati, ali mislim,  s obzirom na cijenu, da je vrlo zanimljiva stvarčica i može poslužiti da u sekundi prenesete ideju i melodiju iz glave u bilo koji DAW. Suvislo je pričati o ‘’touch sensitive’’ tipkama jer ovaj kontroler to nema, međutim padovi su ipak osvjetljeni. Cijena: 70 €.

Proizvođač: Novation
Model: Impulse 25

Kao što sam i prije rekao, Novation je jedan od pionira midi kontrolera. Impulse model se ne razlikuje puno od svojih konkurenata i posjeduje sve što bi jedne male klavijaturice trebale imati, i više od toga. Kvaliteta je solidna, ali cijenu od 200 eura ipak smatram previsokom jer se za te novce mogu kupiti bolje klavijaturice.

Za Klubsku Scenu: Active Line Six

Pročitajte još i nedavno objavljene članke: 

Retro futurizam: Moog Theremini
Instrumenti budućnosti
Otkrivamo dio muzičkog raja ALS-a

 

sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2