Skip to main content
  • 20.03.2019.

Bristol se smatra glavnim gradom konzumiranja kokaina u Europi

Na jugozapadu Velike Britanije smjestio se Bristol kojeg su stručnjaci nakon najnovijeg istraživanja prozvali glavnim gradom upotrebe kokaina.

Piše: 


Razlog su nedavna istraživanja otpadnih voda prema kojima je u Bristolu pronađena najveća koncentracija ove droge u Europi čime je prešišao Amsterdam i Barcelonu. Istraživači su proveli testiranja u desetcima europskih gradova da pokušaju shvatiti navike uzimanja lijekova, testiranjem benzoilekgonina (BE) spoja kada tijelo razgrađuje tvar klase A. Benzoilekgonin je polarnija supstancija od kokaina i izlučuje se putem urina.

Bristol je bio na vrhu popisa istraživanja koje je provedeno u 2018. godini. Slijede Amsterdam, Zürich, Antwerp, Barcelona. Bristol je jedini britanski grad koji je sudjelovao u istraživanju prošle godine. Izvješće o istraživanju objavio je Europski centar za praćenje droga i ovisnosti. Opažena opterećenja BE u otpadnim vodama pokazuju da je uporaba kokaina i dalje najviša u zapadnim i južnim europskim gradovima, posebno u Belgiji, Nizozemskoj, Španjolskoj i V.B.

"Vrlo niske razine nađene su u većini proučenih istočnoeuropskih gradova, ali najnoviji podaci pokazuju znakove povećanja."

U članku se sugerira da bi niz čimbenika mogao utjecati na povećanje ostataka kokaina otkrivenih u nekoliko gradova.

"Iako to može ukazivati ​​na to da sve više ljudi konzumira kokain, to može značiti da ista populacija više koristi kokain", navodi se u izvješću. "Alternativno, može jednostavno odražavati povećanu čistoću kokaina u Europi, što dovodi do povećane detekcije metabolita u otpadnim vodama. To povećanje se također može objasniti kombinacijom ova tri uzroka."

Projekt je analizirao otpadne vode u 73 grada u 20 europskih zemalja, pokrivajući ukupno 46 milijuna stanovnika u ožujku prošle godine. Kao i kokain, otpadne vode su ispitane na tragove amfetamina, MDMA i metamfetamina. Nalazi iz 2018. godine ukazuju na povećanje MDMA ili ecstasya, tragova i ostataka amfetamina na nekoliko mjesta. Metamfetamin, koji je povijesno bio koncentriran u Češkoj i Slovačkoj, sada se također pojavljuje na Cipru, istoku Njemačke, Španjolske i sjeverne Europe, navodi se u izvješću. Analiza je također došla do možda iznenađujućeg zaključka da se MDMA i uporaba kokaina naglo povećavaju vikendom u većini gradova.

Izvor: Independent

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk