Baner

Bristol se smatra glavnim gradom konzumiranja kokaina u Europi

Srijeda, 20 Ožujak 2019

Na jugozapadu Velike Britanije smjestio se Bristol kojeg su stručnjaci nakon najnovijeg istraživanja prozvali glavnim gradom upotrebe kokaina.


Razlog su nedavna istraživanja otpadnih voda prema kojima je u Bristolu pronađena najveća koncentracija ove droge u Europi čime je prešišao Amsterdam i Barcelonu. Istraživači su proveli testiranja u desetcima europskih gradova da pokušaju shvatiti navike uzimanja lijekova, testiranjem benzoilekgonina (BE) spoja kada tijelo razgrađuje tvar klase A. Benzoilekgonin je polarnija supstancija od kokaina i izlučuje se putem urina.Bristol je bio na vrhu popisa istraživanja koje je provedeno u 2018. godini. Slijede Amsterdam, Zürich, Antwerp, Barcelona. Bristol je jedini britanski grad koji je sudjelovao u istraživanju prošle godine. Izvješće o istraživanju objavio je Europski centar za praćenje droga i ovisnosti. Opažena opterećenja BE u otpadnim vodama pokazuju da je uporaba kokaina i dalje najviša u zapadnim i južnim europskim gradovima, posebno u Belgiji, Nizozemskoj, Španjolskoj i V.B."Vrlo niske razine nađene su u većini proučenih istočnoeuropskih gradova, ali najnoviji podaci pokazuju znakove povećanja."

U članku se sugerira da bi niz čimbenika mogao utjecati na povećanje ostataka kokaina otkrivenih u nekoliko gradova.

"Iako to može ukazivati ​​na to da sve više ljudi konzumira kokain, to može značiti da ista populacija više koristi kokain", navodi se u izvješću. "Alternativno, može jednostavno odražavati povećanu čistoću kokaina u Europi, što dovodi do povećane detekcije metabolita u otpadnim vodama. To povećanje se također može objasniti kombinacijom ova tri uzroka."Projekt je analizirao otpadne vode u 73 grada u 20 europskih zemalja, pokrivajući ukupno 46 milijuna stanovnika u ožujku prošle godine. Kao i kokain, otpadne vode su ispitane na tragove amfetamina, MDMA i metamfetamina. Nalazi iz 2018. godine ukazuju na povećanje MDMA ili ecstasya, tragova i ostataka amfetamina na nekoliko mjesta. Metamfetamin, koji je povijesno bio koncentriran u Češkoj i Slovačkoj, sada se također pojavljuje na Cipru, istoku Njemačke, Španjolske i sjeverne Europe, navodi se u izvješću. Analiza je također došla do možda iznenađujućeg zaključka da se MDMA i uporaba kokaina naglo povećavaju vikendom u većini gradova.

Izvor: Independent

Bristol se smatra glavnim gradom konzumiranja kokaina u Europi