Skip to main content
  • 23.05.2017.

Desetak britanskih festivala dozvolit će testiranje droge!

Podton priče ti je već poznat. Politika nulte tolerancije ne pali, jednako tako ni lažna moraliziranja institucija koje prikupljaju konzervativne glasove ili upravljanje strahom. Činjenice ostaju – tko želi uvesti malo kemije u svoj festivale i noći učinit će to bez obzira na vanjske okolnosti.


Umjesto povođenja metodom koja se pokazala neučinkovitom kod toliko drugih "zločina" koje je pogurala u podzemlje, čineći ih beskrajno opasnijima, Velika Britanija čini nešto sjajno – nekoliko najvećih festivala dozvolit će javno testiranje droga uz punu podršku lokalne policije. Plan za provođenjem ove akcije, koja bi mogla spriječiti smrti zbog konzumacije nepoznatih supstanci prodanih pod krinkom uobičajenih party droga, iznio je Melvin Benn, glava Festival Republica, podružnice Live Nationa. Napomije kako se implementacija očekuje na "između 6 i 10 festivala ove godine". Gospodin Benn je ujedno i organizator evenata kao Latitude, V Festival i Wireless i na planu se radi od prethodne godine, a bila je potrebna potvrda WYP-a ( West Yorkshire Police) i NPCC-a ( National Police Chiefs’ Council) kako bi mogli krenuti dalje s primjenom.

Drogu će patroni moći testirati u šatorima koje će postaviti The Loopinače organizacija zadužena za forenzička testiranja droge koju je policija zaplijenila. Korisniku će se reći što to ima kod sebe i zatim će ostaci iz testiranja biti uništeni. The Loop je ovu praksu već proveo prethodne godine na Secret Garden Partyju u Cambridgeshireu, kada se preko 200 posjetitelja odazvalo na testiranje.

Fiona Mesham oduševljeno navodi kako je ovo radikalan korak i da je "zaista uzbudljivo da policija kao prioritet postavlja zdravlje i sigurnost iznad kriminalne pravde na festivalima." Također se nada da će se festivalima pridružiti i nezavisni eventi i da će u godinama koje dolaze ovo postati uobičajena praksa u klubovima i na party punktovima.

Pa za sve one koji ne vjeruju da je promjena moguća unutar trenutne socijalne strukture, ovo bi trebalo poslužiti kao prozor u drugačije mogućnosti nošenja s istim problemom koji stoji u mrtvouzici desetljećima i jalovo se riješava gomilanejm besmislene legislative. Promjena nije nemoguća, ponekad spora i teška dakako, ali nikako nemoguća uz vrijedne ljude u pozadini.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2