Skip to main content

LSD bi se mogao koristiti za liječenje socijalnih poremećaja

Istraživači u Kanadi identificirali su potencijalne nove terapijske primjene LSD-a

Piše: 


Istraživači su otkrili mehanizam LSD-a koji doprinosi povećanju socijalnih interakcija kod korisnika, što bi moglo pomoći u razvoju novih terapijskih primjena droge.
 
Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta McGill u Kanadi otkrila je da LSD aktivira moždane serotoninske 5-HT2A receptore i AMPHA receptore, koji zajedno potiču socijalnu interakciju.

 
Studija o rezultatima objavljena je u časopisu PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences). Kao dio studije, miševima su davane male doze LSD-a tijekom tjedan dana, što je rezultiralo vidljivim povećanjem njihove društvenosti.
 
Iako ponašanje miševa nije u izravnoj korelaciji s ljudskim ponašanjem, istraživači su rekli da je najvažniji rezultat utvrđivanje temeljnog mehanizma za stvaranje ovog bihevioralnog učinka.
 
Prema prethodnom istraživanju profesora Sonenberga, primijećeno je da su ti putevi u mozgu neuređeni kod ljudi s mentalnim poremećajima koji doprinose socijalnom deficitu.

 
Sljedeći će korak biti testiranje LSD-a na mutiranim miševima koji pokazuju socijalni deficit sličan onome u ljudskim patologijama, uključujući poremećaje iz autističnog spektra i socijalnu anksioznost.
 
McGillovi znanstvenici tada se nadaju da će "na kraju istražiti mogu li mikro doze LSD-a ili neki novi derivati ​​imati sličan učinak na ljude i bi li mogle biti i održiva i sigurna terapijska opcija".
 
Koautorica dr. Gabriella Gobbi, profesorica na Odjelu za psihijatriju u McGillu i psihijatar u Zdravstvenom centru Sveučilišta McGill, rekla je: "Socijalna interakcija je temeljna karakteristika ljudskog ponašanja. Ovi halucinogeni spojevi, koji u malim dozama mogu značiti povećanje društvenosti može pomoći boljem razumijevanju farmakologije i neurobiologije društvenog ponašanja i, u konačnici, razvoju i otkrivanju novih i sigurnijih lijekova za mentalne poremećaje."
hardbeats mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 desktop