Skip to main content
  • 28.01.2021.

Ibiza i Njemačka otpisale ljetnu sezonu

Prema situaciji koja je trenutno na snazi u Španjolskoj i Njemačkoj čini se da će klupska i festivalska industrija još dugo biti stopirane
 

Piše: 

Španjolski premijer je izjavio kako do kraja ljeta neće odobriti masovni turizam u zemlji s čime je sad već sigurno da će drugu godinu zaredom Ibiza ostati bez clubbera. Možda novi početak sa "white island" čiji građani se već godinama žale na party turizam. 

Prošlog mjeseca je festival Primavera napravio studiju koja je pokazala kako bi testiranje Covida-19 istog dana moglo olakšati povratak na glazbena događanja u zatvorenom.
 
Njemačka je išla još i dalje, te udruženje za noćne klubove Berlina (Club Commission) prognozira da se clubbing neće vratiti u nekakav normalniji slijed događaja sve do kraja 2022.

 
Klubovi su prvi zatvorili, a zadnji će se otvoriti. Pitanje je i u kojem sastavu s obzirom da je ugrožena egzistencija brojnim klubovima i kulturnim djelatnicima, te da vlada i savezna država nisu baš bili odrješite ruke u pomoći ugroženoj industriji.
 
"Ono što znamo i cijenimo je da klupska kultura ovisi o intenzitetu, bliskosti, kontaktima, opojnim noćima, dijeljenju i razmjeni. Sve dok postoji rizik od eksponencijalne infekcije i ljudi svakodnevno umiru od Covid-19, ne očekuje se povratak na plesni podij. Koronakriza stvara kapitalističke nepravde i pogoršava društvenu podjelu, tako da se i ekonomski uvjeti za bezbrižan clubbing znatno pogoršavaju. Nije moguće predvidjeti u kojoj će se mjeri uopće može obnoviti situacija s berlinskom party scenom kakvu smo uživali prije nego što se dogodila korona" ističe predsjednica Berlin Club Comissiona, Pamela Schobeß.

Prvi nizozemski Covid safe festival koji je dobio dozvolu 

 
 
Prema tim crnim prognozama, nadamo se da će se u Hrvatskoj barem djelomično relaksirati mjere i da će ljeto biti kudikamo bolje ili barem jednako kao prošle godine. Budućnost clubbinga je generalno neizvjesna, a svi stručnjaci iz naše, regionalne i svjetske industrije do sada su prognozirali da će se tek na ljeto 2022. dogoditi pravi povratak na plesne podije.

U Hrvatskoj su za ljeto već najavljeni Moondance u Trogiru, te dva festivala na Martinskoj.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2