Skip to main content
  • 1.11.2020.

Prepoznajte osobu koja ima loš trip

Može biti teško prepoznati kada osoba prolazi kroz loš trip, ali u nekim slučajevima, osoba koja je usred lošeg tripa može se uspaničiti.

Piše: 


Može govoriti o strahu i tjeskobi, može biti paranoična i njezin emocionalni odgovor može brzo izmaknuti kontroli, što ponekad dovodi do nasilnog ponašanja i potencijala za samoozljeđivanje.The Fix Magazine opisuje loš trip slično napadu pojačane tjeskobe, koji u kasnim fazama može nalikovati paranoičnoj psihozi. Loši tripovi se najvjerojatnije mogu dogoditi uz upotrebu klasičnih halucinogena (poput LSD-a, psilocibinskih gljiva ili disocijativnih supstanci, kao što su PCP, dekstrometorfan (DXM), ketamin i ecstasy.


Foto: Brian Blomerth’s graphic novel “Bicycle Day”

2.    Premjestite osobu u siguran prostor/okolinu

Panično, paranoično ponašanje osobe na lošem tripu moglo bi u nekim slučajevima povećati vjerojatnost samoozljeđivanja ili nasilja usmjerenog na druge.Iz tog je razloga važno osobu odvesti u siguran prostor. Držite osobu podalje od izvora potencijalnih slučajnih ozljeda ili smrti, kao što su uzvišenja, vodene površine, promet ili druge fizičke opasnosti, kao i da biste spriječili pojedinca od namjernog nanošenja štete sebi i drugima.

3.    Podsjetite osobu da će učinak prestati

Jedna od utjeha nekome na lošem tripu može biti objašnjenje da je iskustvo rezultat upotrebe droga, koja će se na kraju istrošiti. Pokušaj razgovora s njima može pogoršati situaciju, pa je općenito savjetovao da im pomognete da ih razgovarate, dajući im do znanja da razumiju da prolaze kroz nevjerojatno intenzivno iskustvo. Možete ih jednostavno držati za ruku ( s dopuštenjem), to može im pomoći prizemljiti ih i učiniti da se osjećaju puno sigurnijima.Također vam može pomoći osigurati da osoba ne uzima više droge u pokušaju da promijeni iskustvo iz lošeg u dobro. Dodavanje više stimulansa vjerojatno neće poboljšati situaciju, a može je i pogoršati.

4.    Budite sigurni i zaštitite druge

Dio pomaganja nekome na lošem tripu je prepoznati situaciju koja je izvan vaše kontrole i zatražite stručnu pomoć ako je potrebno. Ljudi koji doživljavaju loš trip mogu se ponašati vrlo iracionalno. Na primjer, mogu vjerovati da mogu letjeti i pokušati skočiti s opasne visine. Oni također mogu postati pretjerano agresivni ili nasilni i pokušati se ubiti ili povrijediti nekoga drugoga.

wls 20 mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2