Baner

Više od 800 tisuća ecstasyja spada među najveće zapljene u Španjolskoj

Nedjelja, 17 Siječanj 2021

Španjolska policija zaplijenila je 827 000 tableta ecstasy, 76 kg speeda, 39,5 kg kristalnog metha i 217 litara tekućeg amfetamina u najvećem oduzimanju sintetičkih droga u zemlji.


Jedanaest osoba iz Španjolske, Nizozemske, Rumunjske, Kolumbije i Italije - uhićeno je tijekom zajedničke istrage civilne i nacionalne policijske snage Guardia, navodi se u priopćenju. Rečeno je da su službenici specijalci bili suočeni s pucnjavom od člana bande tijekom racije na jednom od njihovih posjeda.Banda - opisana kao "najvažnija kriminalna organizacija posvećena proizvodnji i trgovini sintetičkim drogama u povijesti španjolske trgovine drogom" - financirala je svoje operacije krijumčarenjem ogromnih količina hašiša i marihuane u Veliku Britaniju i Nizozemsku.

Krijumčari su hašiš i marihuanu sakrili u trofazne električne transformatore koji su klasičnim automobilima otpremljeni u inozemstvo. Kad su transformatori stigli u Nizozemsku, hašiš i marihuana uklonjeni su i zamijenjeni sintetičkim drogama za povratak nazad.

"Sljedeća faza, nakon što su sintetičke droge stigle u Španjolsku, bile su u preradi", kaže se u priopćenju. "Banda je koristila" kuhare "- stručnjake za proizvodnju speeda, metamfetamina ili MDMA - radeći u dva laboratorija koja su kriminalci postavili u Barceloni."Droga je zatim distribuirana diljem Španjolske pomoću najamnih automobila i vozila sa skrivenim pretincima.

Policijska operacija, koja je trajala gotovo godinu dana, rezultirala je drugom po veličini zapljenom ecstasyja u Europi u posljednjih 20 godina.

"Vrijedno je napomenuti da bi od svih zaplijenjenih tvari, 217 litara tekućeg amfetamina - da je prerađen u laboratorijima te organizacije u Barceloni - proizveo 738 kg speeda, što je najveća zaplijenna amfetamina u Španjolskoj ikad", navodi se u izjavi .Policajci, koji su pretraživali adrese u Barceloni, Sevilli, Ibizi i Málagi, također su zaplijenili 2.000 doza LSD-a, 310 kg hašiša, 89 kg prepakirane marihuane, dva pištolja, par minobacačkih granata, mačetu, devet vozila i 267.000 eura.

11 uhićenih osoba sučeljava se s optužbama za trgovinu drogom, pripadnost zločinačkoj organizaciji i ilegalno posjedovanje oružja. Osam ih je u pritvoru.

Izvor: The Guardian

Više od 800 tisuća ecstasyja spada među najveće zapljene u Španjolskoj