Skip to main content
  • 4.12.2020.

Ana Antonova: Glazba je druga najbolja stvar nakon ljubavi

Ana Antonova dolazi sa Krka, a na sceni je prisutna još od 2005. Uz kraći prekid vraća se 2013., a samo dvije godine poslije dobiva veliki poticaj pobjedom na respektabilnom natjecanju Illectricity Festival Nucomer 2015.

Piše: 


2016. je obilježena nagradom publike na prvom Ambasadoru, a potom seli u Rijeku gdje se povezuje sa kompletnom scenom i niže uspjehe.

Surađuje sa Marinom Karamarko i postaje label manager Thanq etikete; pokreće plesne večeri Caramel i "fitness!" i baca se u produkciju sa izdanjima za cijenjene etikete Get Physical, Not Allowed, Dobar House, Dubøka Records, Conceptual Black i THANQ, a ove godine je osnovala vlastiti label Distrikt 051 i pokrenula radijsku emisiju Fader na Radio Roži. Više o njenom radu, ali i mišljenjima, planovima u nastavku…


Foto: Mara Prpić

1. Ana, ti si umjetnica sa puno iskustva kako publika doživljava tvoju glazbu?

Moram priznati da već neko duže vrijeme postoji količina ljudi koja me zaista prati i nastoji dolaziti na svaku svirku koju imam. Setovi su dosta energični i vidim da to publika voli. Bitno je da me «doma» vole, a riječka publika mi je to više puta pokazala. To je međusobna razmjena energija i neizmjerno sam im zahvalna na tome. Gotovo uvijek sam u panici nekih 10-ak minuta prije seta, ali to samo iz razloga da ih ne razočaram i da uvijek dobiju ono zbog čega su došli. Samih reakcija i atmosfere vrlo često postanem svjesna tek dan-dva poslije svirke i uvijek se iznova čudim koliko dobro reagiraju.

2. Kako bi opisala glazbu koju stvaraš?

Levitiram negdje između minimala/deep techa i (deep) house-a, nikad ne znam gdje će to završit kada krenem raditi traku. Vrlo često ima elemenata koji su slični harmonijama ili stilu u klasičnoj i sakralnoj glazbi. To se pogotovo može čuti na mom posljednjem izdanju koje je izašlo prošli petak. Koristim dosta «padova» , volim dobro raspisati aranžman; puno vremena posvetim pisanju već spomenutih padova i klavijatura, a vrlo često bas dionice su inspirirane zvukom iz najstarijih žanrova u elektroničkoj glazbi disko/funk.

3. Uživaš li u istraživanju raznih žanrova ili naginješ jednome?

Apsolutno sam «ronilac» kroz žanrove, čak sam se jedno vrijeme tjerala da ostanem samo u jednom žanru i eventualno ulazim u srodne pod-žanrove, ali nije mi uspijevalo. Ako je neka traka dobra, dobra je i naći će mjesto u setu. Svakako gledam kad i gdje sviram i prilagodim se line-upu, klubu, festivalu ili događaju, ali mogu potegnut od disca do techna bez problema.

4. Što misliš u kojoj mjeri glazba pozitivno utječe na ljude?

Na mene izrazito utječe, pa se nadam da i na ostale. U ovim najtežim vremenima koje prolazimo od prvog lock-downa pa evo i sad do ovih novih restrikcija meni je zaista pomogla da održim zdravi razum. Jako puno sam producirala u tom prvom lock-downu od glazbe za kratke dokumentarce pa sve do novih materijala koji uskoro izlaze.

5. Do sada si imala mnoga uspješna izdanja, na koji način nastaju, spontano ili planski, od kuda crpiš inspiraciju?

Jako puno radim i posebno me inspiriraju kišni dani, kojih u Rijeci ima na pretek. Pravi sam «pluviofil» i više me veseli kišni dan nego sunčani. Za takvih dana najviše napravim. Što god sam planirala nikad nije upalilo i kad namjenski krenem jer radim za neki label nije mi uspjelo. Odustala sam od bilo kakvog planiranja i jednostavno radim, napravim određenu količinu novih pjesama, onda ih grupiram da pašu po zvuku, atmosferi, žanru i pronalazim label kojem bi odgovarale.

Tako da je vrlo moguće da prva traka sa izdanja nastane mjesecima razlike od primjerice, zadnje na EP-u. Ovo je usko vezano i za vaše treće pitanje, jednostavno ne mogu ostati u jednom žanru i njegovati samo jedan zvuk. Šaroliko je to kod mene, ali mislim da se generalno sve na kraju može svesti pod isti «nazivnik».

6. Postoji li party koji je zauzeo posebno mjesto u tvom srcu?

Bilo ih je nekoliko. Prvo moram navesti b2b after setove sa Marinom Karamarko u riječkoj Crkvi. Jako dobro se kužimo u toj kombinaciji i svaki b2b s njom me iznimno veseli. Drugi party koji posebno pamtim, odnosno nastup, je nastup na Jigo Festivalu u Splitu. To mi je bila prva svirka u Splitu, bookirana sam od strane organizatora kojeg uopće nisam poznavala, publika me isto tako ne poznaje, a imala sam osjećaj kao da sviram za svoju publiku u Rijeci. Zaista nisam znala šta da očekujem i bilo je fantastično.

Također moram spomenuti i zadnji odsvirani festival ove godine «Thru The Bushes» koji se preselio u Harteru. Dovoljno je pogledati album fotografija na njihovom FB pageu i after movie Mare Prpić i dodatna objašnjena nisu potrebna. Bilo je tu još puno manjih evenata i partija, naravno da ne mogu sve nabrojati, ali za svaki se pripremam jednako i za najmanji party kao da je najveći festivalski nastup.


Foto: Stefani Stefan

7. Na čemu trenutno radiš?

Trenutno imam dosta završenih materijala, uhvatila sam se traženja labelova koji bi to izdali. Do kraja godine, a i početkom sljedeće izdat ću drugi EP na Dobar House labelu i prvi samostalni na THANQ labelu. U petak mi je izašao EP na cijenjenom UK minimal labelu Dubøka Records.

Vlastiti label “Distrikt 051” je u pripremi registriran i čeka malo bolje dane, prvo izdanje je okvirno dogovoreno, bit će to jedna zanimljiva suradnja.

Očekujem da bi svjetlo dana moglo dočekati u prvoj trećini 2021. Također vodim emisiju za elektroničku glazbu “FADER” na riječkom internet radiju “Radio Roža” svaki drugi petak u mjesecu uz pomoć kolegice Marine Jakšić. Dvije godine sam manager na THANQ labelu koji u ovoj nesretnoj 2020. slavi 5 godina postojanja. Label jednom mjesečno izbacuje izdanja mladih talentiranih producenata iz cijelog svijeta. Obaveza u glazbenoj domeni ne manjka, čak i u ovo vrijeme kad svirke po klubovima izostaju.

8. Što za tebe znači Ambasador?

Osim što je priznanje za rad u protekloj godini, Ambasador je i izvrsna prilika za okupljanje svih aktera elekroničke scene, upoznavanje i razmjenu iskustava. Posebno novajlijama kojima sama nominacija ili osvajanje nagrade mogu biti izvrsna motivacija za nastavak rada i rasta u domeni. Kao što je i meni bila 2016. godine.

9. Možeš li nam reći svoj glazbeni moto?

Nisam baš osoba od motivacijskih citata i poruka. Ali evo reći ću: Glazba je druga najbolja stvar nakon ljubavi, a obje su donekle i usko vezane, uživajte u jednoj ili drugoj, a oni koji imaju sreće, u obje.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk