Skip to main content
  • 19.02.2021.

East Side Connection Podcast + Intervju: Tanya Moss

Tatjana Petrović pod umjetničkim aliasom Tanya Moss, dolazi nam iz Crne Gore. Član je i organizator klupske večeri Sound Phenomena, koja je ugostila neke od vodećih imena sa svjetske scene.


U njenim setovima ćete često čuti izbrejkane ritmove, koji su joj kako kaže omiljeni u posljednje vrijeme.

Pozdrav Tatjana iz sunčanog, ali hladnog Osijeka. Nadamo se da je u Crnoj Gori koji stupanj više nego kod nas. Hvala ti na odvojenom vremenu za intervju i mix, drago nam je što si gošća East Side Connection Podcasta.
 
Cao, hvala na pozivu!  I ovde zaledilo dobro ove zime. Dok kucam ovo, napolje je upravo minus.

 
Idemo odmah u glavu s prvim pitanjem. Ispričaj nam kako je to jedna djevojka iz Rusije, završila na Jadranskom moru u Crnoj Gori? Osjećam da postoji neka vrlo zanimljiva priča iza toga.

A nije neki blokbaster. Dosta je prosta priča, nastala je iz slučajnog ljetovanja kod drugarice koja imala kuću ovde. Bila sam par nedelja na moru u jednom malom naselju i nesto mi palo na pamet da bi mogla da živim tu. Posle sam se vratila u Moskvu, završila jos godinu srednje škole I dosla opet u CG. Upisala fax ovde I tako ostala. To je bila 2011, znači evo već 10 godina sam tu.  Samo što tad nisam imala puno predstave gde dolazim, mislila sam da je to nešto kao Španija ili Italija. Ali kad god podjem u Rusiju, jedva cekam da se vratim, osećam se ovde kao kod kuće.


 
Pretpostavljam da si svoje prvi doticaj sa elektroničkom glazbom imala upravo u Rusiji, pa me zanima koji žanr elektroničke glazbe je najpopularniji u Rusiji i kakva je scena? Može li se uopće usporediti sa Crnom Gorom i Ex-Yu općenito?

Kad sam došla u Bar imala sam 16-17 godina, I elektronsku muziku sam upravo ovde počela da slušam. I prvi put u klubu u Moskvi sam posla već posle selidbe.
Što se tiće žanrova i scene…Rusija je prevelika, i ima baš svašta.Vidim po prijateljima iz Rusije koji su po različitim ekipama, da svi slušaju razno i svi imaju predobre žurke. I hip-hop I tech house I electro I jos million sto žanrova. Inače scena sve kvalitetnije I raste, sve više sjajnih producenta, vrhunskih festivala. Sa Crnom Gorom ne bi mogla da poredim uopšte, a sa ostalim ex-yu drzavama ne znam. Bila sam samo u Srbiji. Beograd me podseća inace na mini Moskvu. Al nema sto usporedjivat, sve ima svoj duh svakako.
 
Scena u Crnoj Gori se unazad par godina dosta "probudila" kao i cijela scena na Balkanu, kvalitetna techno imena su bili česti gosti proteklih godina. Jedna si od rezident DJ-a klubske večeri Sound Phenomena, kakva je situacija sa dozvolama, radnim vremenom, prostorima i podrškom za evente kod vas? (prije COVID situacije)

Država ima malo razumevanja za klupsku scenu I subkulturu koja je sfera interesovanja naše organizacije. Do sada smo funkcionisali na način cistog entuziazma svih članova. Pa što uspijemo po maksimum da izvučemo iz svojih mogućnosti. Po meni najbolje je prošao event proslog avgusta na Festivalu Spanjola u Herceg Novi. Sjajan prostor (tvrdjava Spanjola), hedlajneri Alienata I Stenny, I trajalo 2 noći.


 
U tvojim DJ setovima možemo čuti "izbrejkane" i off beat ritmove, dali si od samog starta krenula tim putem ili ti je nakon nekog vremena 4/4 ritam dosadio? Osobnog sam mišljenja da je previše sličnih  artista koji produciraju i rade gotovo isti sound i ritam u technu. Kako ti gledaš na to?

Počela sam od klasičnog techna, al posle stigla i do elektra i brejka i sad sve to zajedno ide. Volim techno, samo što kažeš ti previše istih sounda. Al ravan techno nekako volim da slušam sjedeći, kad sam na žurkama ne igra mi se puno ako ritam se ne izlomi ili bar da bude neki neobičan zvuk.

 
Svi se nekako nadamo proljetnom periodu u kojemu bi mogli napokon raditi evente na otvorenom. Nedostaju li ti gigovi i sviranje pred publikom? Imaš li već nekakvih planova za ovu godinu?

Nedostajuuu uh. Baš čekam veliku zurku da se izigram kao čovjek. Za početak ne moram ni puštati :D. Planova nemam bas ništa, jedino sto hocu da se vratim na produkciju, imala sam pauzu skoro pola godine ako ne  više.
 
 
Svaki gost dobije sličan zadatak, pa češ tako i ti 🙂 Izaberi nam trenutno najdražeg producenta i izdvoji nam tri njegove pjesme.

Ima ih puno naravno, al neka bude Jensen Interceptor, skoro u svaki set ubacim neku njegovu stvar, a i kući kad slusam uvjek mi podigne raspoloženje i energija.
 

Ovu sam prvu od njega čula, odmah sam se zaljubila. Potpuno moj ukus.

Ova je na žurkama uvijek ludilo.
 

I ova mu je skoro izašla, predobra.
 
 
Hvala ti puno na odgovorima, svakako moram pohvaliti mix kojeg si nam poslala. Preporučam svima da ga preslušaju, stvarno je odličan. Veliki pozdrav za Crnu Goru, pozdravi nam naše bivše goste sa podcasta – Vakata i Anu Rs. Nadam se da se uskoro vidimo na nekom od budućih događaja.

 
Hvala tebi na pozivu jos jednom. Vazda dobrodošao kod nas!
 

 

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2