Skip to main content
  • Adultnapper
  • 8.11.2012.

Francis Harris Adultnapper: Većina Amerikanaca je ograničena

Ovu će subotu 10. studenog u zagrebačkom klubu Sirup premijerno nastupiti osebujni američki producent i DJ Francis Harris Adultnapper, koji je prošao put od tvrdokornog punkera kojem se gadio techno do respektabilne figure novije američke elektroničke scene koji izdaje za etikete poput Poker Flata, Get Physicala i Audiomatiquea.

Naslovna foto

Adultnapper

S Francisom je u susret njegovom nastupu u Sirupu porazgovarao Arsen Pavešić Arszenik.

1. S obzirom na tvoju prošlost vezanu uz politički aktivizam i da ti ova pitanja šaljem na dan američkih predsjedničkih izbora, krenimo onda jednostavno s prvim odgovorom koji ti se učini logičnim: Obama, Romney ili ni jedan?

Obama.

2. Kakvo je tvoje mišljenje o glazbenicima koji javno podržavaju Republikance ili Demokrate?

Mislim da se politička uvjerenja teško mogu razlikovati od umjetničkog izražavanja, ali to mogu govoriti ipak samo u svoje ime. Ja sam osoba koja na umjetnost gleda kao na pokušaj radikalnog življenja kroz koji napredujem prema novom, slobodnijem načinu percipiranja stvari oko sebe, a pritom i težim takvom načinu života. Teško se mogu povezati s bilo kime tko na bilo koji način ograničava umjetnički izraz kao održiv oblik ljudskog izražavanja. Dakle, ja ne podržavam konzervativna stajališta vezana za umjetnost.

{youtube}M2xlznqkXpE{/youtube}

3. Koja je granica između slijepog idealiziranja i stvarnog vjerovanja u bolju budućnost za naciju i svijet s američkog stajališta kao vodeće svjetske sile?

Mora se ublažiti idealizam s realizmom u jednom ogromnom složenom političkom sustavu. Kako se upravlja nacijom od 300 milijuna ljudi? Odgovor nije jednostavan. Biračko tijelo teži uobličavanju problema u terminu pretjerivanja, radije nego da se bavi njihovim specifičnostima, jer bi to bio veliki intelektualni pothvat, i, iskreno, to uzima previše truda, da bi većina Amerikanaca uopće obratila pažnju, a većina je vrlo ograničena. Dakle, ukratko generalizirani oblik idealizma i ideologije pobjeđuje nad detaljnom analizom onoga kako stvari zapravo funkcioniraju i koje praktične korake treba poduzeti kako bi se riješila važna pitanja s kojima se suočava takva ogromna nacija ljudi.

4. Tvoja politička osvještenost povezana je s glazbenim izričajem kad si kao student svirao u hard core punk bendovima. S te točke gledišta pretpostavljam da nikad nisi ni sanjao da ćeš izgraditi karijeru na elektronskoj glazbi?

Teško je povezivati to vrijeme s ovim što sam danas. Bio sam jako mlad i gledao na svijet idealistički u to vrijeme. Primjećujem nedostatak političke osviještenosti u našoj industriji, ali nisam siguran je li vezan isključivo za glazbenu industriju ili je to globalni trend.

{soundcloud}https://soundcloud.com/4beats/4beats-per-podcast-003-francis{/soundcloud}

5. Osjetiš li katkad potrebu da pjevaš, zasviraš gitaru i tako se glazbeno izraziš ili si s tim završio?

Nikad nisam ni prestao svirati gitaru, za razliku od pjevanja. Nisam dobar pjevač uopće. Dok sam radio hardcore glazbu, moje pjevanje je bilo sasvim dovoljno, ali sad kad više nisam u toj branši radije bih radio sa školovanim vokalom. Moj će nadolazeći album koji izlazi sljedeće godine sadržavati dosta djelova odsviranih na gitari.

6. Ovo je tvoj prvi nastup u Zagrebu, ali jednom si prije nekoliko godina bio na partiju u Zagrebu u ulozi posjetitelja. Koliko se sjećaš toga?

Da budem iskren ne sjećam se puno toga osim činjenice da je bilo pozitivno iskustvo i da sam bio s prijateljima.

7. S Hrvatskom si povezan također na još jedan zanimljiv način, ako smo dobro čuli tvoja je baka Hrvatica. Znaš li išta o svojim hrvatskim korijenima?

Ne previše osim aspekata tradicionalne kuhinje koju je kuhala moja baka i podatka da je odrasla u okolici Zagreba. Htio bih malo bolje istražiti njenu prošlost ako ikad budem u mogućnosti duže ostati. Nadam se u skoroj budućnosti.

{youtube}eXGMjLJCeTw{/youtube}

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2