Skip to main content
  • 27.09.2022.

Human Rias: -Moje zatvaranje EXITove Dance Arene uopće nije bilo planirano-

DJ i producent s minhenskom adresom, Human Rias je bio zadužen za zatvaranje druge večeri Sea Dance festivala

Piše: 

Krenuo je kao booker i promotor za druge DJ-eve, a sada svira po festivalima. Može se pohvalit zatvaranjem EXITove Dance Arene, a više o tome nam je otkrio u kratkom razgovoru prije nastupa.

Osim što si DJ, ti si uključen i u druge aspektne scene. Radio si kao booker, promotor…

Radio sam mnoge poslove. Bio sam booker i promotor noćnog kluba u Minhenu. Radio sam s ARTBATom i drugim visoko profilnim izvođačima. Stvorio sam veliku mrežu ljudi što mi je pomoglo u tranziciji da postanem DJ, jer je to ono što sam oduvijek htio raditi. Na kraju dana, poslovi koje sa radio su mi jako pomoglo da vidim kako scena funkcionira i olakšalo mi je stvari. Znam što treba radit i na koji način. Znam iz prve ruke kako razgovarati s klubovima, bookerima, promotorima i što tražiti od njih, koliki honorar je realan i što sve mogu dobit zauzvrat. Umjesto da lupam i tražim nasumične honorare i stvari bez ikakvog razmišljanja.

Dosta si svirao po klubovima, bio si rezident DJ po Njemačkoj. Koliko se to razlikuje od nastupa ovog ljeta po festivalima što si radio?

To su dvije totalno suprotne stvari. Kada sviraš u klubu, jako si blizu ljudima za koje sviraš. Intenzivnije je i moraš ići dublje kroz selekciju i odabir traka. Dok kada puštaš na festivalu, moraš razmišljati na veliko. Neke stvari koje voliš puštati u klubu, na festivalu jednostavno ne rade. Osobno nemam preferencu, volim i jedno i drugo, ali postoji razlika!

 

Poznat si po tome što si jedini imao set otvaranja i zatvaranja EXITove Dance Arene. Kakav je osjećaj vrtiti u tako dva različita trenutka? Kako se pripremiš?

Oba seta su bila magična. Zatvaranje EXITove Dance Arene je za mene najbolji trenutak, bolje od toga ne može. Energija koja je tamo bila ovog ljeta na zatvaranju, ne može se opisat. S druge strane kada otvaraš plesni podij, pogotovo festival kao EXIT, stvaraš vibe za ostatak večeri. To je izazov, ali jedan posebni izazov. Nastupi na EXITu se ne mogu usporediti s ničim gdje sam dosad imao priliku svirati. Jednostavno magično.

Zatvaranje je krenulo oko devet sati ujutro. Jesi li ikad svirao tako kasno, ili ako ćemo bit točni tako rano ujutro?

U klubu sam znao do jutra svirat, ali na festivalu nikad. Ne znam za niti jedan festival koji ide od večeri do jutra pa se party nastavi do podne s takvom energijom. Jednostavno je nevjerojatno, uspomena za cijeli život.

Kako si birao trake, spomenuo si nevjerojatnu energiju, publika je sigurno imala očekivanja?

Pazi, moje zatvaranje uopće nije bilo planirano. Ja nisam imao ništa spremno, samo sam uštekao moj USB. Odmah sam osjetio energiju publike i mjesta gdje sviram. Jednostavno sve je bilo automatizirano kasnije s moje strane, nisam ni razmišljao previše, samo slušao intuiciju moje duše i pratio publiku.

Nakon jutarnjeg seta na EXITu, ovdje u Crnoj Gori ćemo s tobom dočekati zoru. Sada si imao nešto vremena za pripremu, jel imaš spremne trake za trenutke izlaska sunca?

Nisam još ništa odlučio. Kada trenutak izlaska sunca dođe, znat ću točno koju traku treba pustit.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2