Skip to main content
  • freemasons
  • 15.02.2008.

Intervju: Freemasons (UK): Hrvatska voli house, mi volimo Hrvatsku

Rano jutro, pola šest. Zrake sunca sramežljivo dopiru s Istoka. Dok pola Hrvatske spava snom pravednika, u klubu "Papaya", na pla-ži Zrće, trešti savršena obrada Eurythmicsove "Here Comes the Rain Again". Smiksali su je Freemasonsi. I tako stavili točku na "i" jednog od najboljih partyja proteklog ljeta u Hrvatskoj. Iza imena Freemasons kriju se Russell Small i James Wiltshire. Prvi je bio u elektroničkom bendu Phats&Small.

Piše: 

Naslovna foto

Freemasons

Drugi, pak, surađivao s pop-zvijezdama poput Kylie Minogue, Donne Summer i grupe Texas. Otkako su se Small i Wiltshire ujedinili, postali nagrađivani Freemason-si, ne prestaju osvajati plesne ljestvice širom svijeta, bilo svo-jim hit-singlovima ("Love On My Mind", "Watchin'", "Rain Down Lo-ve") ili remiksevima uspješnica mega-celebrityja poput Jamiroquaija, Fatboy Slima i Beyonce Knowles. Nju su, sretnici, "obradili" čak dvaput ("Deja Vu"), od čega jednom u duetu sa Sha-kirom ("Beautiful Liar"). Odatle smo, logično, počeli intervju.

m/n Nadomak Grammyja..
Beyonce je bila impresionirana vašim remiksevima. Kako Vam se ona dopala? Je li bila "laka" za suradnju obzirom na težak karakter?
Vjerovali ili ne, ali nismo je nikad sreli uživo. Poslali su nam njezine vokale preko Interneta, na koje smo mi potom dodavali pod-logu.

Kylie, Jamiroquai i Fatboy Slim?
Manje-više sličan proces. No, vrlo dobro poznajemo Normana (Fatboy Slim, op.a.). On je sjajan tip.

Što možemo očekivati od novih pjesama za slijedeći Beyoncein album koje također spremate?
Snimanje albuma odgođeno je do studenog, pošto Beyonce želi malo odmora za sebe. Napisali smo već nekoliko stvari za nju, no njih će u međuvremenu vjerojatno iskoristiti neki drugi glazbenici. Ali, ništa zato, napisat ćemo nove krajem godine.

Zamalo ste prošle godine osvojili Grammy, i to upravo za remiks Beyonceina hita "Deja Vu". Jeste li tužni što ipak niste?
Da, pomalo i jesmo. Pa ipak, nadamo se da ćemo biti još prilike u budućnosti za osvajanje Grammyja.

m/n Ibiza je špica
Kako birate ploče za party? Spontano, kako se osjećate u datom trenutku, ili ih pripremite prije svirke?
Oboje. Kod kuće uvijek prakticiramo s određenim pločama, ali kad je riječ o nastupu, nikad nije tako lako. Publika je drukčija od partyja do partyja i ponekad joj treba pristupiti – drukčije.

Prošloga ljeta svirali ste na plaži Zrće koju mnogi svjetski par-tijaneri drže superiornijoj Ibizi. Slažete li se?
Taj je party bio jedan od naših najluđih prošle godine. Prekrasna okolica, sjajna rulja… Međutim, Zrće ipak nije isto što i Ibiza. Ibiza je jedna i jedinstvena. Bit će još odličnih lokacija i partyja, ali Ibiza u sebi nosi magiju koja se jednostavno nikad i nigdje više ne može ponoviti.

A kako vam se dopada Hrvatska općenito?
U nekolicini naših posljednjih intervjua isticali smo Hrvatsku kao jedno od omiljenih mjesta. Publika je prema nama oduvijek bila divna. Naš novogodišnji nastup u klubu "The Best" prije par sezona i prošloljetni party na Zrću spadaju nam među najdraže uopće. Hr-vatska voli house. Mi volimo Hrvatsku. Bilo smo malo uzrujani zbog nogometa, ali prošlo nas je i sada je sve OK. (smijeh)

Prodigy, Faithless ili Chemical Brothers?
Teško se opredijeliti. Volimo ih iz različitih razloga, ali našeg no. 1 favorita niste spomenili. To je Leftfield. "Leftism" je je-dan od naših najdražih dance albuma svih vremena. Za ono doba, njihova produkcija i ritmovi ostavljali su bez daha. Inače, ne vi-dimo se u "live act" vodama poput navedenih, no bilo bi lijepo kad bi nas budućnost pamtila jednako kao i njih.

RAZGOVARAO: MARKO NJEGIÆ (REFLEKTOR, Slobodna Dalmacija)

 

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2