Skip to main content

Less is More – Glazba vam treba biti temeljna motivacija

U današnjem čitanju donosimo intervju za zadarskim kolektivom Less is More.

Piše: 

Od početka 2017. do danas zasigurno ste čuli za Less is More. Radi se, kako sami kažu o nekolicini entuzijasta koji dijele ljubav prema često potcjenjenim, melodičnijim i mekšim notama njihove omiljene nam glazbe. Za Less is More sve kreće prošle nam 2017. kada se kolektiv predstavlja uz gosta Juri Paika. Od tada nižu nižu brojne večeri u kojima osim Zadra posjećuju i susjedna mjesta. Tako tu ulaze Pakoštane, Vodice i Sukošan.

Organiziranjem evenata najčešće na mjesečnoj bazi dovodili su i neka poznata imena pa tako se na popisu nalaze Silvio Hrabar, Tvrtko, Andrologic, MJ Suddani, Madezh te Silicone Soul, itd.

Za njih stvari sjedaju na svoje kada uloženi trud, znoj i živce prepoznaje Ambasador, preko kojega na drugoj dodjeli nagrada za aktere elektoničke scene bivaju proglašeni za "Najbolja Nova Klupska Večer".  Tako smo ih sada posjeli u stolac te proispitali nekoliko pitanja, koja zajedno čitamo sada (odgovarao Butters):

1. Momci pozdrav, Less Is More ima tek nešto više od godinu dana, recite nam, kako ste zadovoljni sa trenutnom situacijom?

Less is More: Lijep pozdrav Klubskoj Sceni. Da, prošlo je nešo više od godinu dana otkada smo organizirali prvi event u Qbaru. Jako smo zadovoljni sa situacijom, smatramo da je potrebno nekih godinu dana kako bi sve sjelo na svoje mjesto i kako bi se dalje nastavilo raditi sa istim ciljem, da se stvari uhodaju i da sve ide dalje svojim tokom.

2. Jeli ovo vaš prvi projekt ovakvog tipa ili imate već ponešto iskustva u polju organizacije evenata?

Less is More: Nije nam ovo prvi projekt ovakvog tipa, svi smo ušli u ovu organizaciju sa prethodno stećenim iskustvom. Znali smo u što ulazimo, te na koji način i što ćemo raditi.

3. Moramo iskoristiti priliku, zašto baš ime Less is More, kakva to manjina ujedno znači i veliku pozitivnu reakciju?

Less is More: Kada pričamo o zvuku na koji se Less is More fokusira, tada pričamo o nešto mekšim zvukovima. To je ujedno i rezultiralo samom nazivu naše organizacije. Također, sama činjenica da kada težiš manjemu, plodovi su veći imala je ulogu kod odabira imena. Ne mora svirati generički techno da bi party bio party, postoji puno kvaliteti i u mekšoj glazbi.

4. Da vaš kolektiv nije samo za domaće igralište pokazuje i nedavni susret sa publikom u SoundFactory-u, kako je prošlo sve?

Less is More: Iznimno nam je drago da se baš to prvo predstavljanje odvilo u SoundFactoryu. Radi se o klubu u kojemu se cijeni kvalitetan zvuk i glazba. Svi su bili zadovoljni, stvarno smo uživali i jedva čekamo povratak.

5. Spremate li onda i još poneka gostovanja u druge gradove?

Less is More: Već tjedan dana poslije Ambasador toura gosti smo dubrovačkom kolektivu M'tlaren. Sviramo u Lazaretima. Bit će to luda zabava, u Dubrovniku se stvarno pleše. Što se tiče drugih gradova, o tome ćemo jednom drugom prilikom :).

6. Smješteni ste u Zadru, kakva je tamo situacija po pitanju elektroničke glazbe?

Less is More: Od same pojave Less is More-a, ljestvica je podignuta jako visoko. Sama publika je počela više slušati takav tip glazbe. Na sceni imamo neke stare i neke nove organizacije pa možemo reći da je trenutna situacija zadovoljavajuća. Publika ima opciju biranja između nekoliko evenata, ništa im nije nametnuto, mogu birati što će slušati, a što ne. To je jako bitno jer se radi o malome gradu koji ima samo jedan klub.

7. Već kad smo kod Zadra, prva postaja Ambasador tour-a je vaš drugi dom klub Qbar, kakva su očekivanja za taj događaj?

Less is More: Posebno nam je drago da tour kreće baš iz Zadra, a onda se veselimo dolasku Tom Buga. Radi se o našem prijatelju i miljeniku zadarske publike. Glazbeni ukusi su nam slični, tako da će se odlično uklopiti on uz nas i mi uz njega.

8. Dajte nam malo recite kakvom to zvuku težite na svojim partijima?

Less is More: Teško nam se izraziti jer postoji toliko žanrova i pod žanrova, pa se nemožemo svrstati u samo jednu skupinu. Možemo reći da se radi o house glazbi sa primjesom minimala, popularno zvanog rumunjskog zvuka. Znaju nam uletiti i koji breakbeat. Žanrovski nismo fokusirani, ali smo daleko od techna.

9. Od svog znanja koje ste upili u ovo vrijeme organizirajući Less is More večeri, što poručujete onima koji su u razmišljanju pokretanja takvih programa, na što paziti, a čemu težiti?

Less is More: Glazba vam treba biti temeljna motivacija. Morate voljeti to što radite, voljeti tu vrstu glazbe. Trebate to sve znati predočiti publici, ponuditi im nešto novo, što nisu prije imali čuti. Veliku ulogu u svemu ima unikatnost. Scena u Hrvatskoj je zeznuta, tako da je potrebno držati se skupa, zajedničkim snagama, teženjem nečemu boljem, kvalitetnijem društvu izgrađujemo prostor za bolji rad svima. Potrebno je vjerovati u ono što radite, ako sami ne vjerujete, onda nećete moći ni uvjeriti publiku. Volja, upornost i brdo, brdo živaca je potrebno. Sretno svima!

Boje Less is More-a predstavljaju Butters i Lovre Milin koji 3. ožujka sviraju b2b set na večeri Ambasador tour. Održat će se na njihovom terenu, zadarskom Qbar, a tu je još jedan član kolektiva Toni Kostijal te "Najbolji House DJ" Tom Bug.

Za kraj Vam dostavljamo KS podcast koji je prije nekog vremena složio Butters.

brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web