Skip to main content
  • 17.05.2023.

Ramiro Lopez: -Kvaliteta u glazbi je bitnija od žanrovskih etiketiranja-

Ovog ljeta, na sami sjever Hrvatske stiže španjolski techno majstor koji će nastupiti na Forestlandu

Piše: 

                                     

Ramiro Lopez je španjolski DJ i producent s dugogodišnjim stažem. Svoju karijeru izgradio je preko brojnih rezidencija, a svoje ime je etablirao sa vlastitom produkcijom.

Njegov zvuk je doživio evoluciju iz housea u techno, a posljednjih godina predvodi novi val španjolskih DJ-eva koje možemo uhvatiti diljem svijeta. Ramiro Lopez ovoga ljeta dolazi u Hrvatsku na Forestland, a više o svojoj karijeri nam je otkrio u razgovoru.

Kako si otkrio elektroničku glazbu? Jesi li imao neke izvođače koji su utjecali na tvoju karijeru?

Elektroničku glazbu sam otkrio preko radija i radijskih emisija. Tada sam bio još premlad da bih odlazio u klubove, tako da sam vikende provodio plešući u svojoj sobi uz radio.

Tvoje glazbeno putovanje krenulo je sa houseom i tech-houseom, a kroz godine napredovala je do techna. Otkrij nam malo više o vlastitoj evoluciji…

Zapravo, prva gramofonska ploča koju sam je kupio je bila ispunjena techno trakama. Ali da, onda sam se više razvijao kroz house zvukove. U jednom trenutku osjetio sam da me techno više privlači i drži nego druži žanrovi. Stoga sam rekao zašto ne. Naposljetku, kvaliteta u glazbi je bitnija od žanrovskih etiketiranja.
 

Nakon dugog niza godina kao DJ, postao si producent. Sada kada imaš iskustva na obe strane spektra, što preferiraš – biti DJ ili producent?

Volim i obožavam oba dijela posla, i jednostavno mi je teško odabrat. Jednostavno, jedno ide uz drugo.

Ne samo da imaš jednu etiketu, već dvije. Koje su razlike između njih?

Etiketa Odd već godinama postoji, dok smo Union Three pokrenuli prije nekoliko mjeseci. Glazbeni stil Odda je jako poznat te nešto što prati moj zvuk, dok sada na Union Three mogu objavljivati druge stvari koje mi se sviđaju, a možda nisu sa zvukom za Odd.
 

Jesi li imao trenutak u karijeri kada si sam sebi rekao “uspio sam” ili ti to još nije prošlo kroz misli?

Taj trenutak je bio kada sam počeo 100% raditi na glazbi. Tada sam dosegao veliki cilj, ali imam još želja i snova za karijeru.
 

Često surađuješ s Andresom Campom, ali i s drugim brojnim izvođačima. Može se reći da voliš suradnje?

Da, uvijek sam otvoren za nova iskustva. Sve dok imam dobru vibru s drugim partnerom s kojim produciram i radim. Kada radiš s novom osobom, to ti da posebnu, novu perspektivu. Naravno, to je i odličan način za učiti nove stvari te evoluirati.

Što trenutno “kuhaš” u studiju? Spremaš li nešto novo za objavu?

Imam spremno nekoliko izdanja za skoriju budućnost. Nedavno je izašao moj novi EP na Filth on Acid etiketi, a imam još jedanEP spreman za vlastitu Odd etiketu. Nekoliko suradnji je također tu s izvođačima kao što su Spartaque, Danny Avila i Patrick Berg, a tu je i jedna obrada trake “Joyenergizer” od Joyja Kitikontija.
 

Dosad nisi imao priliku svirati u Hrvatskoj. Imaš li tremu pred nastup u novoj državi?

Uvijek je uzbudljivo svirati u novim klubovima, festivalima i državama. Radujem se nastupu!
 

Ovog ljeta sviraš na Forestlandu, što partijaneri koji će doći na sjever Hrvatske mogu od tebe očekivati?

Pokušat ću ih natjerati da plešu od prve do zadnje trake. Ponesite vaše plesne cipelice jer će biti zabavno!
 



Ulaznice su dostupne na Entrio

Line up ovogodišnjeg Forestlanda koji se održava 21. do 23. srpnja je slijedeći:

★ ALICAM BAYCARA
★ ANDREA FOX
★ ANEAS
★ ARCHITECT
★ DEKOVA
★ DJAIKOVSKI
★ KRAUNDLER
★ RAMIRO LOPEZ
★ TOMO IN FER MUHLEN
★ VEDRAN CAR

 

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2