Skip to main content
  • 24.03.2023.

-Volta je nastala željom da pokrenemo klupske evente s drugačijim pristupom glazbi-

Večeras u prostorima AKC Attack, Volta slavi pet godina aktivnosti na sceni s gostovanjem jednog od trenutno najbitnijih i najzanimljivijih imena eksperimentalne UK Bass scene – LCY!

Piše: 


Volta slavi svoju jubilarnu obljetnicu, u svojih pet godina djelovanja konstantno donose nešto drugačiji zvuk na scenu, a jedan od najznačajnijih trenutaka u njihovom postojanju je dolazak Boiler Rooma u Zagreb s kojim su eksperimentalni zvuk prezentirali široj publici.

Ususret rođendanskom partyju, razgovaramo s Oberanom iz Volte koji se prisjetio značaja Boiler Rooma, ali dotaknuo i još nekih pitanja.

Pozdrav, prije svega čestitke na jubilarnih 5 godina. Vratimo se na sami početak priče, kako je došlo do formiranja VOLTE i s kojim ciljem ste udružili snage?

Do formiranja je došlo zajedničkom željom da pokrenemo seriju klupskih evenata s drugačijim pristupom glazbi, odnosno stvoriti mjesto gdje možemo puštati ono što najviše želimo – to je ujedno i glavni cilj koji nas je sve spojio i pod kojim je kasnije u naše redove došao i ASU.

Zvuk kojeg vi njegujete na vašim partyjima je nešto drugačiji od tradicionalnog klupskog zvuka kojeg se može čuti po našim prostorima…

Jednako pratimo svježe releaseove kao i svjetske lineupove – danas postoji sve više festivala elektroničke glazbekoji su hibridni, odnosno uz klupsku glazbu pokrivaju i širok spektar raznih eksperimentalnih manifestacija, također i diskurzivni program, pa tu onda uvijek nalazimo i najzanimljiviju novu klupsku glazbu. Drugi festivali, poput Dekmantela i Dimensionsa, još su uvijek fokusirani isključivo na rejv, ali svi gosti koje dovodimo nastupaju i na jednom i na drugom tipu evenata, stvarajući neki presjek zajedničkog zvuka.

Mi samo pratimo najnovija strujanja u clubbingu jer smo i sami DJ-evi, a takva inovativna muzika nam je zanimljiva, tako da je to nama potpuni home ground.

Kako je došlo do vašeg prijateljstva s ljubljanskim i beogradskim kolektivima, USTANOVA I SUTRA?

Počelo je sve dvosmjerno, N/OBE je 2018. dosta hodočastio u Ljubljanu i upoznavao se s tamošnjim akterima marginalizirane klupske muzike, a Kornet je 2019. otkrio beogradski kolektiv SUTRA preko njihove radijske emisije. Iste te godine SUTRA je bukirala N/OBE-a na svom drugom po redu eventu, godinu dana nakon toga i Korneta, a u međuvremenu se razvila velika ljubav i prijateljstvo. Grounded festival 2019. godine, kojegje organizirala USTANOVA, simbolično je uokvirio taj ljubavni trokut gdje su uz N/OBE-a nastupilii SAUD i UBICA iz kolektiva SUTRA, kao i Warrego Valles, odnosno Nine koje vode USTANOVU. Tamo su po prvi puta naša tri kolektiva fizički bila na istom mjestu i pucali smo od sreće jer smo napokon našli istomišljenike. Od tada radimo skupa na bukinzima te planiramo ostale oblike suradnje za budućnost.

U sklopu turneje istočnom Europom, Boiler Room vas je pronašao i došao u Zagreb. Koliko vam je ta suradnja pomogla za dalje?

Doslovno nas je jednog dana našao mail u kojem je stajala ponudu za suradnju na eventu u sklopu njihove turneje, što je bilo lijepo vidjeti jer je to isto neka vrsta prepoznavanja nas kao promoterskog kolektiva izvan Hrvatske.
 

Najznačajniji party kojeg ste organizirali? Što vam je ostalo u sjećanju kroz ovih pet godina?

Mislim da se svi slažemo da je u pitanju upravo Boiler Room, te je večeri eksperimentala postala mainstream, Medikin Attack je bio krcat, atmosfera besprijekorna i doista smo se osjećali kao da imamo snažan community oko sebe.

Kroz ovih pet godina je li se u Zagrebu stvorio novi naraštaj partijanera koji posjećuju vaše partyje?

Mislimo da je i to najbolje, vidimo u publici na našim događanjima, u zadnje dvije godine viđamo neka nova, mlađa lica koja uvijek podižu hype na eventu.
 

Pet godina slavite u AKC-u uz gosta iz Ujedinjenog Kraljevstva, otkrij nam malo više o partyju, i zašto baš tog DJ-a dovodite.

Rođendanski event je u planu skoro 6 mjeseci, tada smo se i odlučili za i bukirali LCY – definitivno jedan od najimpresivnijih DJ-eva koje smo imali priliku čuti. LCY je savršen primjer slučaja gdje se talent i rad prenosi na sve aspekte muzike koja ih okružuje, od produkcije do DJ-inga. Jedan veliki bonus za party je to što smo iznajmili cijeli Kordoom Hifi sound system koji će biti savršen za bass-heavy muziku koju mi i naš gost planiramo vrtiti..

Planovi za dalje, što možemo očekivati od vas u budućnosti?

Ove godine imamo planirana pokoja gostovanja na hrvatskim ljetnim festivalima gdje nastupamo u b2b2b2b izdanju, dakle svi članovi. Osim toga pripremamo suradnje s nekim festivalima, kao i novo gostovanje na jesen. O tome detaljnije nešto kasnije!
 

Neke riječi, poruka za kraj našim čitateljima…

Vidimo se u Attacku, stay hydrated i ponesite čepiće za uši!!!!!!

FB EVENT: 5 years of VOLTA w/ LCY (UK)

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk