Skip to main content
  • 30.11.2023.

B Kao Borna: “Mislim da je Endorphin festival nešto što bi se češće trebalo dešavati”

B kao Borna uskoro stiže u na naš slavljenički Endorphin festival, gdje zajedno s kolegom flowmo otvara Serotonin floor

Piše: 


Borna Vajdić poznatiji kao B Kao Borna u svijetu elektroničke glazbe, a kao Quis_ignis u svijetu vatrenih rekvizita i nastupa, tvorac je Penthouse DNB kolektiva te već neko vrijeme Zagrebom širi svoju ljubav prema drum ‘n’ bass glazbi.

Više o samoj priči kako širi d’n’b glazbu Zagrebom, kako to da se njegovi događaji održavaju na krovovima, što kažu susjedi i još ponešto nam je otkrio u intervjuu.

Svoju ljubav prema drum ‘n’ bassu širiš kroz PentHouse DNB, ali i uz pomoć svog prijenosnog setupa. Kako si došao na ideju da sklopiš prijenosni setup s kojeg možeš u bilo kojem trenutku, na bilo kojem mjestu svirati? Kako tvoj setup uopće izgleda?

Svoju ljubav za d’n’b širim kroz razno razne načine, kao spomenuto mixam sa lagano prenosivom opremom što uključuje kofer zvučnika, Pioneer DDJ-200 i WeDJ aplikacija za Android. Koliko god bio limitiran na 2 kanala imam naviku radit super brzo kako bi pratio brz tempo mixanja.

Uz to se trudim razno razne klipove stavljati online na TikTok na profil “bkaoborna” kako bi srednjoškolce koji su po mobitelima tj. “buduće rejvere“ zainteresirao za d’n’b. Zadnja linija širenja je uz svoje ulične nastupe vatrom ili magijom (Tkalčićeva i Cvjetni trg), znam tu i tamo pikirat alternativce te im ostavim PenthouseDNB vizitkicu + keychain ako su zainteresirani :D.

PentHouse DNB se profilirao sa rooftop događajima, kako si krenuo s njima? Što susjedi kažu na to?

PentHouseDNB je prvobitno nastao random idejom kao naziv za terasu kod mene doma gdje sam tu i tamo radio session te je na jednom sessionu Dragan Frenkyboy predložio formirati PHdnb crew jer zašto ne? i tako je sve krenulo. Susjedi kao susjedi, svaki ima svoje mišljenje… Dok se mi pridržavamo kučnog reda i mira te ne pretjerujemo sa glasnoćom niti bassom stanje je pod kontrolom. Ima susjeda koji dođu na session i podruže se malo jer nas podupiru, a neki susjedi samo okreću očima na kakvu god buku u koje god doba.

Svakog utorka prenosiš svoje DJ setove u virtualnoj realnosti. O čemu se tu radi?

Utorkom streamam VR DJ sa naglaskom na svaki* jer imam svakakve obaveze uz performerski život (fire/light shows i Magija kao “Quis_ignis”). Tu se radi o revolucionarnom softwareu “TribeXR” gdje u virtualnoj realnosti uz headset imaš pristup real life opremi poput playera “Pioneer CDJ 3000” i mixera sa 4 kanala “DJM-900NXS2” ili 6 kanalni “DJM-V10“. Uz to imaju i opciju puštanja traka na vinyl playeru koji sam isprobao te sam radi prakse u VR-u uživo iz prve mogao komotno na vinylima radio dok je prijatelj puštao. Za kraj su kroz godine nadodali I “TribeXR Synth” s kojim možeš svoje zvukove live na mix dodavat, imaju i “Drum machine” koji samim nazivom govori što je te ima raznih opcija vizuala i custom made opcija koji korisnici mogu nadodati…Uz sve, svako malo bude update i rade na tome da se poboljšaju svakom prilikom i super je složen feedback na playerima i mixeru uz “low sensitivity mode” te se svaki DJ može za 5 minuta naviknuti raditi u VR-u ako zna što radi! Sve u svemu genijalan software radi kojeg sam dignuo svoje vještine na iduću razinu i sad smatram 4 deck set svojim standardom, a 6 deck ako se osjećam hrabno i zaigrano radi mnogih potencijala!


Kada nisi u virtualnoj realnosti, nastupaš i po klubovima, festivalima i događajima na otvorenom. Koji ti je od svih odrađenih setova do sad, najviše pamtiš ili da je ostao upečatljiv?

Od svih nastupa koje sam radio mogu pohvaliti lude Nijemce sa “Monfire Convention” koji su se rasplesali najviše tokom mog seta, a za Hrvatsku moram pohvaliti Minimalista na svakom pozivu jer kod njih u Osijeku jednostavno nije isti vibe kao u Zagrebu! UFO fest Osijek sam otvarao u katakombama te za pet minuta je bilo puno, a za 15-ak minuta sam samo glave vidio kako su ljudi nagužvani bili, tako da SVE POHVALE SANETU što je uspio napraviti od d’n’b scene u Osijeku!

Osim što te hvatamo za pultom, možemo te uhvatit i kako plešeš s vatrom uz d’n’b ritmove. Kako je došlo do tog spoja?

Prvobitno sam zavolio d’n’b izlascima u srednjoj te od tad slušam drum ‘n’ bass, ali ljubav prema vatri sam otkrio dok sam živio u Corku, u Irskoj gdje sam vidio ulične performere kako rade te sam si pomislio kako sam prije kao klinac radio nešto tu i tamo sa nunčakama radi Bruce Leea. Nikad ne bi rekao da sam već godinu od starta imao show u Indiji te da bi se time bavio i živio od toga pa kako sam imao više slobodnog vremena, jer nisam imao standardni od 9 do 17  posao, bacio sam se i u DJ vode jer sam uvijek čuo kombinacije u glavi samo je to trebalo naučiti realizirati. Nakon tri godine (zadnja godina ozbiljnije) svega miksanja osim drum ‘n’ bassa sam toliko bio siguran u svoje vještine da sam napokon krenuo raditi d’n’b sa punom dušom!

Svoj prvi mini event sam napravio za 20. travnja prošle godine u Jarun skate parku, a već dan nakon sam puštao u Pločniku na 2 kanala, prvi puta live na playerima bez preveć iskustva i bez rekordbox analize! Iznenadilo me, što mi je DJ prijatelj nakon eventa rekao “dobro da si se sjetio trake analizirati” na što sam ja ostao paff jer nije skužio mini greške i beatmatching na uho što sam radio 😀

Prošla je dosta vremena od toga gdje sam svoje vještine rafinirao i usavršio te sam sa guštom uz svaki svoj nastup tu i tamo animirao ljude bilo to light show unutra ili fire show vani! Tako da na većini mojih evenata se može očekivati brutalni d’n’b + epic show koji nema baš na svakom eventu pogotovo u Hrvatskoj!

Što misliš o ideji Endorphin festivala da se u jednu večer izmješta više desetaka DJ-eva i stilova, na tri floora kako bi se pružilo cijelo bogatstvo elektroničke glazbe partijanerima?

Mislim da je Endorphin festival nešto što bi se češće trebalo dešavati jer vjerujem da svi imamo dobre prijatelje koji ne slušaju istu muziku, kao i mi sami, ali i dalje možemo izać van I skupa se dobro provesti!

Isti koncept smo par puta na PHdnb eventu napravili, ali jedan floor uz lagani početak tipa house te kasnije prešli na melodic d’n’bi jaču energiju kasnije. Jako mi je drago vidjeti da ima event ovakvog tipa i stvarno se nadam da će se češće ponoviti jer sam siguran da će više zbližiti glazbenu scenu i mnoga prijateljstva!

Kakav set od tebe možemo očekivati na Endorphin festivalu?

Na Endorphin festivalu od mene i PHdnb kolege flowmoa možete očekivati šaroliku d’n’b energiju koja će gurati energiju kroz cijeli set bez da pretjerujemo, jer ipak otvaramo d’n’b floor tako da želimo proć više podžanrova i pokazati skill te naš muzički identitet PentHouseDNBa. Veselimo se prilici i iznimno smo zahvalni Frenkyboyju iz  Bubanj i Bassa na pozivu da otvorimo Serotonin floor te svim prisutnima lučimo hormon sreće uz dobru glazbu i vibru!

B Kao Borna stiže na Endorphin festival ovog petka u zagrebačkom Boogaloou gdje će zasvirati b2b set s kolegom flowmoom. Ulaznice su dostupne kroz sustav Entrio, ili na jednom od fizičkih pretprodajnih mjesta gdje su dostupne i GRUPNE ulaznice (kupi 4, plati 3). 

soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2