Skip to main content
  • 15.03.2024.

Forestation: “I dalje ponosno bez vladara, sponzora i generalnih pokrovitelja“

Ljubitelji psytrancea već su čuli za Forestation, kolektiv koji od 2018. obogaćuje scenu – organiziraju partije, dovode DJ-eve (ali i publiku) iz drugih zemalja, njihovi članovi također se aktivno bave glazbom. Pritom ostaju nezavisni, odražavajući pravi underground etos.

Naslovna foto

Heidi Samardžić

Jer, kako kažu, sve se prepreke lakše savladaju kada se okupe prijatelji motivirani ljubavlju prema glazbi. Tako će ove subote na Solar Light teaser partiju u zagrebačkom Željezničaru razveseliti publiku gostima iz Italije i cjelonoćnim full-on psytranceom. Krajem ljeta najavljuju i povratak u prirodu, koja ipak najbolje prenosi njihovu viziju glazbenog događaja.

Tko čini Forestation dream team? 

Kolektiv je sastavljen od prijatelja iz raznih dijelova Hrvatske koji dijele ljubav prema undergroundu i prirodi. Nas par je zaduženo za organizaciju i logistiku, ali iza sebe imamo cijelu flotu prijatelja, suboraca i suradnika koji nam pomažu na sve moguće načine. 

Tu je i nekoliko resident DJ-a koji predstavljaju kolektiv kada nastupaju negdje, a sve su nam to dugogodišnji prijatelji tako da su i oni također neizostavni dio tima.

Već smo čuli o tome da je projekt nastao spontano, manji partiji za poznanike počeli su privlačiti posjetitelje iz raznih dijelova svijeta. No, što je ta promjena značila u smislu birokracije i financija? Jesu li postojale poteškoće pri prijelazu na takvu, ‘formalniju’, organizaciju?

Značila je više birokracije i više financija :). Troškovi naravno rastu sa visinom produkcije, a nikako ne pomaže ni trenutna inflacija, ali  volje još uvijek imamo te nam je ova cijela priča i dalje hobi i želja da ljudima predstavimo alternativni poligon za izražavanje i doživljavanje nečeg van uobičajenog. Nijedna prepreka nije nepremostiva, pogotovo uz ovakvu priču koja na neki način ispunjava samu sebe, samodostatno, i dalje ponosno bez vladara, sponzora i generalnih pokrovitelja.

Prvi javni parti održan je 2018., a već 2019. i prvi festival. Kakve je sve događaje od tada Forestation organizirao? Koje žanrove ste obuhvatili?

Festivalu su prethodila 3 javna partija, a od tada smo organizirali dvadesetak indoor i outdoor evenata koji su obuhvatili razne žanrove. Pošto smo također obožavatelji dub, reggae te drum’n’bass glazbe, i ona je bila dio nekih partija, što privatnih, što javnih. No, najviše evenata se doticalo full-on, forest i dark psytrance-a koje preferiramo. Bilo je tu svega, od velikih open air partija sa internacionalnim gostima, dvodnevnog festivala u Kutini pa do suradnje sa Cultiva festivalom, prvim cannabis expo sajmom u ovom dijelu Europe.

Koga biste istaknuli kao perspektivna imena psytrance scene?

Što se tiče hrvatske scene, istaknuli bi prvo svog prijatelja i člana Forestationa, Aleksandra Bjelobrka koji paralelno radi psytrance (Acies Noctis) i dub (DinariDub) produkciju te Innoxiu, producenta iz Osijeka koji je u brzom roku osvojio publiku svojom vrhunskom glazbom. Moramo spomenuti i ovogodišnjeg dobitnika Ambasadorove nagrade za najboljeg DJ-a, Klaadu, koji je svojim trudom došao i do Ozora festivala na kojem nastupa ove godine. Ponosni smo i na svog člana Zdenu koji je nedavno potpisao za Patronus Records te sprema kompilaciju koja izlazi uskoro!

Kakav zvuk i kakvo iskustvo nastojite prenijeti publici svojim partijima?

Outdoor je naša ljubav i generalni viši cilj. Smisao i želja je da ekipa doživi slobodu šume i prostora u kojem se zvuk ne odbija, nagomilava i distorzira unutar 4 zagušljiva zida. Da osjetite taj spoj zvuka atmosferične visoke tehnologije i digitalne budućnosti koju istovremeno uzemljava prastara analogna priroda. Sve to uz ples i čist zrak i vrijeme staje. 

To je nešto što želimo prenijeti, ali zadovoljni smo i ako im samo omogućimo da se odmore od svakodnevnog života u betonu, malo izađu iz matrice, spoje sami sa sobom te zabave i upoznaju nekog novog i sličnog sebi 🙂

foto: Yantar

Što se tiče zvuka, trudimo se iz partija u parti podizati produkciju samog eventa te publici predstaviti moderni, novi psytrance. Iz tog razloga svaki event pokušavamo imati bar jednog producenta, što stranog, što domaćeg, da predstavi publici svoj zvuk. Pošto preferiramo full-on i forest psytrance, većina naših partija se vrti oko tih žanrova. Tako će biti i u subotu gdje nas čeka full-on poslastica kroz cijelu noć!

Također, bitna stavka partija su dekoracije i vizualni aspekt tako da i tome pridajemo veliku važnost. U Hrvatskoj nema puno ekipa koje se bave dekoracijama za psytrance evente tako da nas veseli trenutna kolaboracija sa talijanskim Tribes Deco. U planu su i vlastite dekoracije u budućnosti, no za to će trebati malo vremena.

foto: Heidi Samardžić

Uskoro se bliži Solar Light promo party u Željezničaru. Ako se ne varam, riječ je o psytrance festivalu koji se održava u Italiji. Možete li nam više reći o tome i svojim gostima 16. ožujka?

Radi se o relativno novom festivalu koji se održava u Italiji i dijeli organizatore s Fantasia festivalom. Do kolaboracije je došlo preko ekipe iz Tribes Deco sa kojima smo surađivali prošle godine na svojim open-air partijima. Uvijek smo otvoreni za suradnju i želimo proširiti vidike publici na neke manje razvikane festivale koji se događaju u njihovoj blizini tako da je ova suradnja došla prirodno.

Glavni gost je Fog, suoosnivač i label manager talijanskog Looney Moon Recordsa, trenutno jedne od najpoznatijih diskografskih kuća koja prati moderne trendove full-on psytrance glazbe te svako malo izađe sa nekim novim odličnim izdanjem. Jedini koji će publici predstaviti svoju glazbu i nastupiti u live act izdanju je Dayalix koji se nedavno priključio vrlo perspektivnom i kvalitetnom labelu – SquareLab musicu. Naravno, dolaze nam i organizatori Solar Light festivala, Orion i Daniele koji pripremaju posebne setove kako bi približili zvuk sa pozornica svojeg festivala. Party otvara Daniele, a zatvara naš resident Atomic Hive.

Scenografiju i video mapiranje odraditi će Tribes Deco sa novim dekoracijama, klub će preobraziti u maestralno svetište, psihodeličnu katedralu najvišeg reda. Ozvučenje klasika, Rudy`s Soundsystem. Party traje od 22 do 7, a cijena upada je 15€. Nema pretprodaje, a ulaznice je moguće kupiti samo na upadu kluba.

Kakvi su planovi za ostatak godine?

U planu imamo dugo iščekivani povratak u šumu. Ukazala nam se nova adekvatna lokacija tako da nas u ostatku godine čeka dosta odricanja, radova na zemlji, građevinarstvu te novom umjetničkom identitetu. Planiramo dvodnevni open air event u kolaboraciji sa Egzoterra kolektivom iz Karlovca. Shvatili smo da imamo iste ciljeve i vrlo dobro se povezali na više razina s njima te zajedno odlučili napraviti jedan ozbiljniji outdoor projekt. Radi se o kraju kolovoza (23.-25.).  Lokacija će zasad ostati tajnom, a više informacija o tome uskoro na našim društvenim mrežama. Vidimo se u Željezničaru u subotu!

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2