Skip to main content
  • 15.03.2024.

30 godina na sceni – Dalton Trance Teleport

Goa, ambient, psytrance, downtempo – Dalton ne prati, nego već tri desetljeća utire puteve novim generacijama na domaćoj glazbenoj sceni.

Piše: 

Dalton Trance Teleport ove godine slavi punih trideset godina na glazbenoj sceni. Karijera prožeta sinergijom predanosti, ljubavi prema glazbi i poštovanjem prema publici razvijala se od skromnih početaka, kada je trebalo srušiti predrasude i proširiti novi zvuk do današnjih svjetski poznatih i masovno posjećenih festivala.

Glazba za dušu

Poznat svima na domaćoj sceni elektroničke glazbe kao producent i DJ jasno usmjerenih, angažiranih i aktivističkih stavova Dalton svoja uvjerenja živi kako u glazbi, tako i u stvarnosti. “Svi opisuju moju glazbu kao ethnic tribal, odnosno plemenski etno protkan melodijama Bliskog istoka” kaže Deda, kako svi na domaćoj sceni zovu Daltona. A tako i jest, sva su četiri studijska albuma Idea, Oriental Chillstronomy, Bazzar i Mysteries put kroz svijet ideja i povezanosti čovjeka s prirodom i svojim korijenima. “Živimo u nekom jurećem svijetu, čini se da svi žure odrasti, trče za zaradom, pokušavaju zadovoljiti nametnute stereotipe o tome kako bi život trebao izgledati. Žalosno je što čovjek pritom izgubi moć da pronalazi ljepotu u samom tom putu, u toj avanturi koja i jest život. Meni je glazba i utočište i cilj i putovanje, a publika to prepoznaje i cijeni.

Dalton priprema peti studijski albumTrianta” na kojem će biti nekoliko gostujućih glazbenika. Uz kolege i publiku, brojni organizatori i glazbeni izdavači tijekom godina prate i podržavaju Daltonov izvoran pristup glazbi. Objavljuje izdanja u njemačkim kućama Blue Tunes Chillout i Galama Records, ruskom Mystic Sound Recordsu, engleskom Tandava Records, a sa svojim singlovima tjednima je u top ljestvicama slušanja na Beatportu i Souncloudu. “Naravno da osluškujem publiku tijekom nastupa, osjećam glazbu koja im u tom trenutku treba i pritom zajedno uživamo, ali kad stvaram svoje pjesme, tada ne podilazim komercijalnim trendovima. To me ne zanima, nije mi cilj prodati dušu, nego baš je zadovoljiti – to je meni glazba, glazba za dušu.”

Dalton je dobio dvije domaće glazbene nagrade Ambasador i to 2022. za ambijentalno izdanje godine i 2017. za najboljeg psy DJ-a, a 2020. pri vrhu je dviju ljestvica svjetskog Psybient.org i to za najboljeg downtempo DJ-a i downtempo izdanja.

Uvijek vjeran sebi

Svi koji prate elektroničku glazbu čuli su, a oni sretniji i bili, na festivalima poput švicarskih One Love, Shankra ili Fata Morgana te SanDance u Beirutu, a Dalton je svirao na tim i brojnim drugim festivalima i klubovima diljem svijeta. “Posebno sam sretan zbog dugogodišnje suradnje s No Name Production, kolektivom iz Züricha i Bunker clubom iz Graza, a tu je i super ekipa iz Tigullio cluba s Malte i NJay sound. Uvijek rado idem u Beirut i tamo imam baš dobre i drage prijatelje. Naravno da pratim što se događa na Bliskom istoku i mislim da ne smijemo biti tek puki promatrači. To što podržavam Libanon ili Palestinu, zasigurno mi je zatvorilo neka vrata, primjerice ona za Izrael. I meni je to u redu, mislim da čovjek ne smije sagibati leđa i pristajati na kompromise koji nisu u skladu s njegovim uvjerenjima. A ta bismo uvjerenja i neka moralna načela svi trebali imati. Po tome cijenim ljude i vjerujem da publika prepoznaje tu moju dosljednost.” objašnjava Deda koji je nedavno napravio remix svojeg singla Gaza kao podršku svojoj publici i prijateljima.

Zanimljiva je činjenica da Dalton nema menadžera, PR agenciju ili nešto slično, nego sve radi sam. Kaže da je upravo u tome ljepota: od prvih kontakata do nastupa, organizatori komuniciraju izravno s njim, a pritom obje strane oblikuju svoj doživljaj. Dugogodišnje iskustvo omogućuje mu da razlikuje dobre organizatore od onih koji su previše neozbiljni ili neiskusni, a ove potonje često i rado savjetuje pa tako stvara mrežu kontakata na kojoj mu mnogi kolege mogu pozavidjeti. “S godinama sam stekao i dobre suradnike i dobre prijatelje, a to je rijetkost u tom našem poslu. Ima na sceni puno licemjerja, lažne podrške i sveg tog jala, ali ne okružujem se takvima. Stvarno vjerujem da nas određuju naši postupci i pokušavam širiti dobru energiju i kroz glazbu i kroz druženje na partyjima.” kaže Dalton koji je baš i poznat po tome što se nakon seta druži s publikom nastavljajući širenje dobrog vibea.

Prvih trideset

Trideset godina prošlo je od 24. ožujka 1994. kad je Dalton pri put nastupio na partyju elektroničke glazbe i kaže da je već tada znao da je to njegov put. Nije bilo lako seliti iz Srbije u Grčku i, naposljetku, u Hrvatsku, ali na tom putu nije bio sam. “Brat blizanac Deja i ja zajedno smo planirali, nastupali i uživali. Zvali su nas Dalton brothers i nakon njegove smrti mislio sam da je gotovo s glazbom. Međutim, u Hrvatskoj imam veliku podršku supruge, a posebno mi je zadovoljstvo što se ta ljubav prema glazbi prenijela i na našeg sina, koji je već nekoliko puta nastupao sa mnom i ima taj prirodni talent za glazbu i publiku, a slijedi nam i ljetni nastup u beach baru Pu-Pu u podnožju Olimpa u Grčkoj.” kaže Dalton čija ljubav prema glazbi ne blijedi nakon trideset godina, naprotiv, i dalje pronalazi inspiraciju i radost u stvaranju.

Mi ćemo svakako i dalje pratiti uspjehe našeg Dede Daltona i želimo mu puno uspjeha u sljedećih trideset godina stvaranja priče o ljubavi prema glazbi, predanosti i traganju za ljepotom zvuka i života!

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2