Skip to main content
  • 28.11.2023.

Goran Tomašević: Klubska Scena nije projekt koji pratim usput, već nešto gdje sam duboko uronjen već 22 godine

Klubska Scena je projekt koji već 22 godine pulsira u srcu noćnog života naše male, ali iznimno živahne scene

Piše: 

Kako bismo obilježili ovaj važan trenutak, odlučili smo razgovarati s Goranom Tomaševićem, jednim od osnivača Klubske Scene. Gogy i dalje, unatoč užurbanom životu i brojnim hobijima, njeguje strast prema elektronskoj glazbi. Uhvatili smo ga u ranim jutarnjim satima, na trajektu s Brača, kako bismo otkrili tajne njegovog putovanja kroz dva desetljeća elektroničke glazbe.

KS: Na hrvatskoj sceni elektroničke glazbe rijetko se slave 22. obljetnice. Molim te, vrati se na same početke i podijeli s nama priču o počecima tvoje ljubavi prema elektroničkoj glazbi.

GT: Moja ljubav prema elektroničkoj glazbi započela je 1998. godine. Kao što to obično biva, stariji brat je pohodio partije, a ja sam mu jednom prilikom "posudio" CD s albumom Laurenta Garniera. Radilo se o albumu 30 koji me oduševio  od prvog slušanja, čime sam postao Laurent Garnier fan. U to doba, glazbu smo dijelili na kazetama, a kvaliteta je bila izazov.

KS: Kako je Klubska Scena ušla u tu uzbudljivu priču?

GT: Sa strašću prema elektroničkoj glazbi, aktivno sam pretraživao informacije i dijelio svoja saznanja s okolinom. Prilika za doprinos sceni pojavila se kroz uređivanje radio emisije "Sound Emotions" na Radio Hvaru. Uskoro sam stekao prijateljstvo s Eugenom i Paskom, s kojima sam dijelio mnogo trenutaka. Na jednom takvom druženju, dok smo raspravljali o doprinosima sceni, Eugen je predložio pokretanje portala o elektroničkoj glazbi.
 

KS: Pokrenuti portal tada nije bio lak zadatak. Kako ste uspjeli prije 22 godine kada internet nije bio tako široko korišten kao danas?

GT: Ideja za Klubsku Scenu rodila se krajem 2000. godine, a naziv smo smislili ubrzo nakon toga. Nedostatak financija riješili smo suradnjom s partijanerom koji je istovremeno bio i web developer.

KS: Kako je izgledala prva Klubska Scena web stranica?

GT: Prva Klubska Scena stranica bila je čudo svog vremena, izrađena u Flashu, s mogućnošću pregledavanja s lijeva na desno. Iako se danas čini zastarjelim, tada smo bili ponosni na posljednje tehnološke inovacije.

KS: Kako ste evoluirali kao platforma tijekom godina?

GT: Počeli smo s najavama partija, budući da društvene mreže tada nisu bile popularne. Brzo smo shvatili da scena pati od nedostatka vizualnog doživljaja, pa smo se fokusirali na fotografiranje partija. Unatoč izazovima analognog fotografiranja, trud se isplatio.

KS: Što je s forumom i druženjima forumaša?

GT: Prva novina bila je forum koji nas je povezao s ljubiteljima elektroničke glazbe. Organizirali smo i druženja forumaša, no kako vrijeme odmiče, neki su odlazili, a projekt je preživljavao zahvaljujući novim idejama i entuzijazmu.

 

KS: Kada je Klubska Scena prešla iz regionalnog u projekt čitan na cijelom području Hrvatske?

GT: Klubska Scena je oduvijek privlačila čitatelje iz cijele Hrvatske, no dominantna prisutnost postignuta je 2011. godine kada se projektu pridružio Joško Perković. Odlučili smo proslaviti 10. rođendan Klubske Scene redizajnom i velikim partijem u Boogaloou.

KS: Kada su se u priču uključile društvene mreže, neizostavan dio današnjeg svijeta?

GT: Prvu društvenu mrežu, MySpace, pokrenuli smo 2006. godine na prijedlog stranog partijanera. Društvene mreže su nam prvotno pomogle, ali su s vremenom stvorile i izazove. Unatoč tome, danas su nezamislive za posao, a mi smo se fokusirali na Instagram kako bismo ostali povezani s mladom generacijom.

 

KS: Kakvi su planovi za proslavu 22. rođendana Klubske Scene?

GT: Vikend pred nama rezerviran je za proslavu 22. obljetnice osnivanja Klubske Scene. U petak, 1. prosinca 2023., imat ćemo cijelodnevni program, uključujući predstavljanje novog Klubska Scena weba s prvim webshopom. Webshop će biti platforma za kreativce, glazbenike i brandove sa scene. Večernji program seli se u Boogaloo, gdje će nas zabavljati 37 glazbenika na 3 stagea, u sklopu prvog Endorphin Festivala.

KS: Što dalje? Što od Klubske Scene možemo očekivati u bliskoj budućnost?

GT: Klubska Scena nije samo projekt koji pratim usput, već je to angažman u kojem sam duboko uronjen svakodnevno već 22 godine. U tom vremenu, zajedno s Klubskom Scenom, svjedočio sam razvoju zajednice ili, kako to danas popularno nazivamo, communityja.

Ovaj community predstavlja srce međuljudskih odnosa između pojedinaca koji dijele strast prema elektroničkoj glazbi. To je prostor gdje se povezujemo, gradimo uzajamnu podršku i razmjenjujemo iskustva, stvarajući specifičnu društvenu dinamiku. U središtu svega su odnosi oblikovani uzajamnim poštovanjem, dijalogom i brigom.

U osnovi, moj cilj je da Klubska Scena ne ostane samo informacijska platforma, već da se transformira u prostor koji aktivno sudjeluje u stvaranju. Više od 100 tisuća posjetitelja ne doživljavam samo kao pasivne čitatelje, već kao aktivne sudionike u izgradnji ovog zajedničkog prostora, communitya.

Da bismo zajedno napredovali, ključno je da se svi dionici scene drže zajedno, usmjeravajući svoju energiju na suradnju umjesto na razlike. U skladu s tom vizijom, odlučili smo lansirati Klubska Scena webshop.

Klubska Scena webshop nije samo dodatan korak u razvoju. To je platforma na kojoj svatko s glazbene scene može predstaviti svoje kreacije ili proizvode. Sa suprotne strane, očekujemo da će community reagirati pozitivno, podržavajući i kupujući te proizvode.

No, ova priča ne staje samo na webshopu

Planiramo proširenje s mnogim projektima koje već imamo u planu. Pozivam sve dionike scene da podijele svoje ideje, jer vjerujem da zajedno možemo pretvoriti te ideje u djela, doprinoseći rastu i razvoju elektroničke glazbene kulture.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2