Skip to main content
  • 8.08.2018.

Nebs Jack: Suosnivač Fresh Wave festivala i neizostavno ime BiH scene

Rezident DJ Main stage Nektar Fresh Wave Festivala, Nebs Jack ime je koje je neizostavno na svim velikim event-ima u BiH, a pred nastup na Fresh Wave Festivalu razgovarali smo o sceni, festivalima, muzici…

Piše: 


Da li se tvoj stav prema muzici sa godinama na sceni mijenja?

Naravno, najviše na taj način što u moru novih žanrova više pronalazim sebe i trudim se izgraditi poseban stil kada je produkcija u pitanju što je popriličan izazov, ali i posebno zadovoljstvo kada se uspije u nastojanju da se postigne prepoznatljivost i izgradi stil.

Postoji li muzička scena u BiH i šta po tvom mišljenju nedostaje?

Scena postoji, ali je teško odrediti na kojem se nivou ona nalazi. Ne postoji nikakav recept ni garancija da neka žurka ili festival uspije, a podrška javnih institucija je itekako potrebna da takve organizacije uspiju. Afirmacija publike prosto nije dovoljna sama za sebe.

Pripremaš li novo izdanje ako da o čemu se radi i kada publika može očekivati ovo izdanje?

Uskoro će biti objavljen moj novi EP “Akordia” koji izlazi za londosku izdavačku kuću Capital Heaven i već sada imam podršku velikih imena koja mi mnogo znači. Također mi puno znači i suradnja sa drugim artistima, a preko 80 ih je na ovogodišnjem izdanju Fresh Wave Festivala što daje i velike mogućnosti za suradnju i zajedničko djelovanje.

Koliko ti je važna suradnja sa drugim izdavačima i artistima i koliko je teško izgraditi svojstveni stil u kreiranju muzike?

Suradnja je osnovni temelj svakog izvođača, mislim da je to bitna stvar isto kao i muzika koju prezentira. Muzika kao izraz ne trpi ograničenja zato je važno da se proširuju spoznaje i saznanja i da se kreativonst izrazi i kroz djelovanje različitih viđenja i razmišljanja u muzici. Svojstveni stil je jako teško izdraditi kod nas, većina izvođača u nedostatku prostora je primorana da udovolji većini i tu se izgubi svojstveni cilj.

Kao jedan od osnivača Fresh Wave Festivala da li si mislio da će festival za svega 7 godina izrasti u regionalnu pa i europsku manifestaciju?

Od samog početka imao sam ogroman entuzijazam koji je vremenom sve veći zato što sam siguran da radimo pravu stvar. Imamo ogromnu podršku publike i to nam je najveći uspjeh! Glavni cilj nam je da se u najboljem svjetlu predstavimo i europskoj publici koje je svake godine sve više i da pokažemo da i mi možemo biti top destinacija za festivale.

Šta publika nikako ne smije propustiti na predstojećem festivalu?

Pa sigurno da su nastupi naših headlajnera najzanimljiviji, ali ove godine potrudili smo se da svaka festivalska bina ima kvalitetne i aktualne izvođače pa preporučujem svima da doslovno zavire u svaki kutak tvrđave i sigurno će na svakom mjestu pronaći ili novo poznanstvo ili dobre vibracije.

Šta mogu očekivati od tvog nastupa?

Kada su festivali u pitanju uvijek spremam posebne setove, a s obzirom da moj set počinje u ponoć energije sigurno neće nedostajati. Potrudit ću se predstaviti i neke nove trake koje sebično čuvam baš za nastup na Freshu…

paul 1 desktop
sonus 1
Ovo je priča o jednoj od najprepoznatljivijih plesnih traka s početka novog milenija.
paul 2 mobile
Ovo je priča o jednoj od najprepoznatljivijih plesnih traka s početka novog milenija.