Skip to main content
  • 1.12.2022.

Nik Orosi: -Glazba je sve i sve je glazba-

Nik Orosi osvojio je 2021. Ambasador nagradu za ambijentalno izdanje godine, a osim što se bavi glazbom, vrhunski je barista

Piše: 

Otkrio nam je što za njega znači dobiti nagradu za vlastiti rad i ispričao nam nešto o budućim projektima.

Prošle si godine osvojio Ambasador nagradu za ambijentalno izdanje godine. Što to priznanje znači za tebe?

Pa veselje. Ne znam kako je drugima, no meni je teško ući u studio (bio studio doma ili pravi studio) i skinuti sve sa sebe i unutar sebe, izbaciti to van i onda se opet upoznavati sa svime time o sebi pred drugima. Tako da mi puno znači kada se drugima svidi to što radim.

Koju poruku šalješ tim albumom i koju emociju želiš probuditi u publici?

Da mogu ići u nazad, drugačije bih puno stvari napravio na albumima, no dobro. Nova škola, nova vremena, novi ja…

Nakon albuma ''Underline'' i ''Introspective'', vidjela sam da sada radiš i na trećem albumu. Kako napreduje i što se može očekivati od novog izdanja?

Ideja je zapravo bila sve novo, od žanra do opreme, ali tu sam stao sa idejom. I dalje čekam "muze" da me posjete i da krenem, no vjerujem da ću u siječnju ući u studio.

Možeš li nas provesti kroz kreativni proces koji stoji iza stvaranja tvojih albuma? Gdje pronalaziš inspiraciju?

Kreativni proces kod mene doslovno ovisi o sekundi, o pronađenome zvuku na klavijaturama, od tuda krećem. Nemam npr. običaj kao neki da krenu s kickom pa grade sve na tome. Svatko ima svoj neki način rada, no ja tražim prvo zvuk i onda od njega samoga krenu harme, teme, ambijenti i ostalo. Znam samo da se ovog puta moram se maknuti iz melankolije jer me taj glazbeni potpis, iako je moj, počeo sputavati.

Osim glazbe, strast ti je i kava. Je li upravo to ono što stoji iza radio emisije Electric caffe? Možeš li nam ispričati nešto o tom projektu?

Electric Caffe emisija je krenula iz puke želje da dijelim muziku sa drugima. Kontaktirao sam Ivonu s Yammata i pitao je što misli kao i da mi pruži priliku. I evo me sada 18 tjedana na radiju… Krenuo sam na random, a sada sam došao na koncepte ako se to tako može reći ili možda alla glazbene slušaonice pa tako jednom imam emisiju sa samo ženskim izvođačima, drugi puta samo B strane, treća emisija je samo francuska elektronska glazba.

Jedna je bila samo orkestracije poznatih pop glazbenika, dakle orkestar i Daft Punk i Pet Shop Boys i tome sl. Zadnja je pak cijela emisija bila novi album Royksoppa. Ne znam gdje idem, no sviđa mi se imati ideju za emisiju i oko nje sve graditi na svoj način.

Za kraj, ostavio nas je s ovim riječima:

"Glazba je sve i sve je glazba. Nemam svoju publiku niti tražim ili razmišljam o tome kome puštam tu glazbu kao i kada stvaram svoju. Možda se nađe osoba koja mi se sviđa pa njoj napišem pjesmu ili napravim emisiju, no i dalje sam prilično usamljen i one man band u svemu tome."

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2