Skip to main content
  • 6.12.2020.

Ratko Martinović odgovara našim čitateljima na brojna pitanja

U kolumni PITAJ čitatelji Klubske scene postavljaju pitanja stručnjacima na odabranu temu.

Piše: 


Naš prvi gost je Ratko Martinović, autor knjige "Psihodelici" – izmijenjena stanja svijesti. Stigla su nam brojna pitanja znatiželjnih čitatelja, a evo i nekih odgovora. Jednog čitatelja ili čitateljicu ćemo i nagraditi knjigom kad završi ciklus.

Pošto je veliki interes za ovu temu i svakim danom pristiže podosta pitanja u našu redakciju, odgovore ćemo objavljivati periodično. Svim čitateljima garantiramo anonimnost.

1. Što misliš o mentalitetu Hrvata kada su u pitanju psihodelici i njihovo korištenje?

Uporaba svetih biljaka izbrisana je iz tradicije još tijekom Srednjeg vijeka tako da je logičan oprez prema psihodelicima, čak i više autohtonim nego američkim. S tim da zbog totalitarnog režima nismo u potpunosti osjetili ni hipi pokret i Djecu cvijeća pa je i ta generacija znatno zatvorenija prema psihodeliji nego na Zapadu.

2. Jesi li ikada imao problema sa policijom?

Nisam.

3. Koje bi sve droge legalizirao?

Prepisao bih Portugalski princip i sve ih dekriminalizirao, a mrežom centara za odvikavanje bismo riješili problem i stigmatizaciju ovisnika. Enteogeni ne bi ni trebali biti zabranjeni.

4. Smatraš li da bi konzumiranje psihodelika trebalo ograničiti samo uz prisutstvo šamana ili na sličan način?

Smatram da bi svatko za sebe trebao odlučiti o načinu uporabe uz prethodno informiranje. Za psihoaktivne biljke koje rastu u Hrvatskoj nažalost nema šamanske prakse pa bi u startu bile u nepovoljnom položaju.

5. Koje droge ne bi legalizirao?

Adiktivne lijekove i neispitane dizajnerske droge, neke bih ostavio kriminalizirane poput fentanila.

6. Koje droge smatraš štetnima za zdravlje?

Sve koje nemaju medicinsku primjenu, a adiktivne su i štetne.

wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk