Skip to main content
  • 17.02.2018.

6 načina da ostaneš zdrav/a kroz partyje – iza i ispred pulta!

Kada posjetiš baku, debelo nakon što si već trebao, nakon što ti stavi na stol sve što ima, kaže da si mršav i upitno uvrijeđeno te gleda ako ne pojedeš baš sve, nakon toga će te pitati pitanje, na koje ni neće slušati odgovor nego samo dodati – "Glavno da si ti meni zdrav!"

Piše: 

I baka nije bez razloga pola stoljeća duže od tebe na planetu. Baka zna stvari! Stvari koje ti u aroganciji mladosti još ni ne slutiš. Zdravlje još uzimaš kao nešto samo po sebi dano jer još možeš derati džon do 6, spavati dva sata, sasuti u sebe soc od jučerašnje kave i nastaviti dalje sa šik podočnjakom kao značkom ponosa.

No godine nije briga na koliko partyja još imaš doći, biologija jednako tako stoji u ćošku, rašpa nokte i kaže ti "Pfffff" ako misliš da is jači od nje. U jednom trenu dođe entitet u kamatarki, pokuca ti na međustanična vrata i traži svoje dok žvače čačkalicu i češka se po rutavim prsima, jedan od onih figura koji imaju imena poput Johnny Sjekira i slično.

Pa bio ti noćni ždral koji živi s bilo koje strane pulta u svojim predanim eskapadama noćnih plesova i bjesova, imaj na umu da što zdraviji ostaneš duže možeš iz prve ruke na podijima voljeti ono što voliš. Pa sada, onako s rukava, 6 savjeta da paziš na sebe:

1. Vježbaj!

Bavi se bilo čime. Ovo je savjet koji se prelijeva u sve živote izvan tvojeg plesnog/DJ/producentskog statusa. Da, znamo da plešeš noćima, ali to je suprotno tvom cirkadijalnom ritmu koji je tada trebao odmor. Pa koji puta za vrijeme dana pomakni tijelo također. Znamo da su ti tjedni nakrcani i da jedva čekaš noć pod strobom i kada pošteno oznojiš leđa brojiš to kao kardio. I jest kardio – ali u više slučajeva nego ne pogonjen je nikotinskim ili alkoholnim šutevima. Nađi vrijeme da se istegneš, gym je sjajan opcija, ali ne i nužna, sjedni na bicikl do prijatelja ili protrči koji krug Jarunom ili nekim gradskim parkom, kućno čišćenje pretvori u čučanj party… samo se kreći. Kao bonus ne stiže set noževa, nego ti tijelo kaže hvala čišćenjem međustaničnih otrova, jačanjem mišića i veznih tkiva, stvaranjem više eritrocita i kao šećer na kraju šusom dopamina, kao "Hey buraz/sestro, hvala ti na ovome, evo ti nagrada!".

2. Voda, voda, voda!

Nije bez razloga voda jedna od temeljna četiri elementa! Tvoje tijelo je 70% sačinjeno od ove životodajne tekućine. Sjećaš se svih onih mamurluka ili si ih blokirao kao mini sotone? Šanse su da je polovica onoga što tada osjećaš posljedica dehidracije jer si noć prije nakrcao tijelo slatkim alkoholnim pićima, popušio kutiju, pojeo neki putni burek, no vodu nisi popio od popodneva prethodnog dana. Ako uzmeš u obzir da metabolički procesi da bi se normalno odvijali trebaju oko 2 litre dnevno (više ili manje ovisno o aktivnosti), ti si dragi naš u trenu mamurluka dehidriran kao sušena marelica. Koliko puta zaboravljaš kroz dan popiti vodu? Nosi uvijek sa sobom svoju bočicu, popij dvije čaše čim ustaneš  – probudit će te bolje od jednake količine kave jer metabolizam pali motore kada mu daš nekoliko deci odmah nakon buđenja.

3. Jedi pametno!

Nikakve one fore da samo čekaš pred drvetom jabuke da neka padne da je slučajno ne ozlijediš ubiranjem, ne trebaš živjeti na algama i heljdi, i jesti klice nedoraslih špinata uokolo odbijajući krafnu ili štruklu. Jedi sve, pa čak i onu Milku koju staviš na listić čipsa (op. aut. nikada ne miješaj gumene bombone s vinom), ali obrati pažnju na balans. Poneka avantura nezdravog hedonizma je u redu i neće ti od nje biti ništa vratiš li se već sutra svojim zdravim navikama. Potrudi se da jutra počinju ugljikohidratima koji sporo otpuštaju. Nije potreban kerefek, samo ubaci neke sjemenke u yogurt ili zamjeni obično pecivo od bijelog brašna kukuruznim ili integralnim, vodi se pravilom boja –  da kroz dan staviš u sebe što više od duge (skittlesi se ne broje), načini od toga igru, nabavi smoothielator i smoothieraj hrpe povrća i voća ako ne uživaš u njihovu grickanju. Kako se bliži kraj dana ubaci u sebe i kvalitetne proteine (posebice ako si slijedio velebni savjet NO.1), jaja (kuhana najbolja opcija, s poprženim špekom na oko najbolja gastro opcija), puretina, pilence. Nešto robusnije mesine ostavi za obiteljske vikend ručkove kada tako i tako svi moraju jesti što je moguće veće količine, jer ako su siti i pospani manja je šansa svađe ;).

4. Spavaj tu i tamo!

Ahhh, znaš da si se našao u ovome brate nesaničaru! Znaš da vrištiš kada digneš roletu zorom i sunce ti spali rožnice i misliš si "Ovo nije za ljude!" dok gunđaš i zobaš kavu na žlicu, a u šalici se kuha ona koju ćeš puknuti intravenozno. Znamo da kad mjesec izađe da sve u tebi zavija jer si noću više ti no za danjeg svjetla, da voliš zore kada još nisi spavao i da sumrak obećaje stvari na gradskom asfaltu… No spavaj ipak. Daj si regularni ritam barem preko tjedna gdje se budiš i liježeš u slična doba. Ako si vrlo mlad šanse su da je jedna od tvojih hormonima napucanih mantri također da ćeš spavati kada umreš, YOLO i sve slične stvari… No sada kada prihvaćamo sasvim tvoj suverenitet hvatanja svakoga dana kao da je posljednji, zamisli samo koliko više ćeš u njemu uživati ako si u komadu imao barem 6. Vrijeme reciklaže moždanih kapaciteta je oko 16-18 sati, tada već opasno padaju značajne funkcije i više manje voziš li na dan kada nisi spavao 24 sata, tvoja pažnja je ekvivalentan nekome tko ima promil u krvi, prvo odlaze dakako i verbalni dijelovi mozga, pa frfljaš riječi ili opisuješ stvari kao "No, Znaš… Ono za ono"!. Dobra stvar je da su svi ovi učinci reverzibilni i da se vraćaju u normalu nakon nekoliko rundi REM-a + san proizvodi hormon koji ti popravlja stanice, tako da ćeš duže biti mlad i dobiješ benefit sanjanja pa kao da živiš dva života. Sanjanje služi za čišćenje smeća iz neurona, fortifikaciju sjećanja i da ne sanjaš razvio bi psihozu jer podsvijest ne bi imala priliku preraditi sve utiske i emocije. Tako da spavaj tu i tamo!

5. Odjeća!

Svi znamo onog frenda koji i usred zime po snijegu izleti iz kluba po cigarete u kratkim rukavima, koji odbija staviti kabanicu čak i ako na festivalu kiši ili kaže da mu ništa neće biti spava li u mokrom šatoru, koji ne vjeruje u kape i šalove jer je to nešto za žene, a njega svekoliki maskulinitet štiti – sve dok ne dobije man flu, koji je dakako 10 000 puta gori od ženske gripe i zahtjeva pozivanje svećenika na posljednju pomast. Odjeni se prikladno prilici. Samo zato što nešto izgleda dobro na partyju ne znači da je dobro za sebe. Sjajan outfit, gola leđa ili kratka suknja su dobra ideja, ali ne ako je vani snijeg do koljena. I ne nisi star ako se smiješ ženama koje na vjetrometini stoje golih bubrega.

6. Ostani povezan s ljudima!

Ovo se možda više odnosi na one koji kreću na turneje no na plesača vulgaris. Ako znaš da te neće biti kući s ljudima koje voliš mjesecima, uloži trud da ne izgubiš kontakt. Dakako, fantastično je upoznavati nove ljude, voditi neobične razgovore oko 2 ujutro, posjetiti mjesta na kojima nikad nisi bio i upoznavati druge kulture, no kada se zvučnici  ugase ti si i dalje ti, identiteta izgrađenog dijelom od ljudi koji su tvoji. Nerijetko duga izbivanja rezultiraju melankolijom, tjeskoom ili depresivnom prazninom. Prijavi se u bazu koji puta, ne daj starim odnosima da uvenu ma koliko zaposlen bio i kuda god te tvoj posao odveo. U zadnje dane ovdje neće biti važno toliko toga što se sada čini važnim, bit će važno tko je ostao i veze i priče koje is stvorio s dragim ljudima kroz život, to će biti tvoje naslijeđe.

Eto, a uzmi si savjete koji ti pašu, prilagodi ih sebi i svom ritmu života, ne odbacuj stare mudrosti jer su ovdje s razlogom, nauči se brinuti za sebe jer, kako to obično biva, nemaš pojma što imaš dok to ne izgubiš, pa budi mudriji i cijeni tijelo koje ti je dano da bi iskusio sve što u životu trebaš. Budi ljubazan prema njemu, najbolji je alat koji ćeš ikad imati… I posjeti baku.
 

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2