Skip to main content
  • 17.02.2018.

Znanstvenici vršili istraživanje davanjem LSD-a delfinima

Istraživanja koja je provodio John C Lilly, a uključivala su konzumiranje LSD-a promjenili su način razmišljanja prema drogama, psihologiji i međusobnoj komunikaciji.

Piše: 

Kada pričamo o dupinima, oslovljenih često i kao delfini, pričamo o danas najinteligentnijim živim bićima na planeti. Da bi se danas susretali sa tim tezama potrebni su bili eksperimenti sa LSD-em.

John Lilly na delfinima je koristio 100-mikrogramske doze LSD-a kojima je želio proučavati terapijske učinke droge. Ispričao je to kako je zamjetio da su delfini pod utjecajem LSD-a bili na većoj vokalnoj izraženosti nego inače. Način kako je došao do tih zaključaka je bilo uz pomoć radnog ciklusa. Njima se mjerio postotak vremena koje delfini provode vokalizirajući se po minuti. Taj isti radni ciklus kod trijeznih delfina oscilira od nula do 70 posto, dok u slučaju LSD-a, uopće nije padao na nulu!

Čim su delfini bili na LSD-u te imali kontakt sa drugim inteligentnim sisavcima, nisu mogli zatvoriti usta.

Njegov rad kojime je želio dublje zaviriti u efekte LSD-a, iako podbacio po pitanju značajnije komunikacije sa subjektima, imale su pozitivan uvid u psihoterapiju kojoj je težio. Tako se zapravo dobio pozitivan utjecaj na samo viđenje droga, psihologije te međusobne komunikacije. Jer upravo iz njegovog istraživanja, kako smo napisali na početku, delfini se danas smatraju najinteligentnijim bićima.

"Važna stvar kod nas kada pričamo o LSD-u i delfinima je da ono što vidimo nema nikakvog značenja u verbalnoj sferi. Naš pomak prema naprijed dogodio se upravo u tome da smisao leži u ovoj neverbalnoj razmjeni."

Istražujući kako delfini i ostale životinjske vrste komuniciraju mogu pomoći dizajnirati filtere koji će biti mogući utvrditi da li su radijski signali iz Svemira izvanzemaljski ili ne. Danas je komunikacijski odnos čovjek-delfin živ i dobro, postoje mehanički strojevi koji su sposobni prevoditi "delfinske vokalizacije".

Cijeli članak u potpunosti možete pročitati preko Vice-a.

[Izvor]

 

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sea star desk