Skip to main content
  • 26.12.2023.

Avio kompanija easyJet tuži britanskog DJ-a Easyfuna zbog “oponašanja” brenda

easyGroup, matična tvrtka brendova poput easyJeta i easyHotela, pokrenula je tužbu za povredu autorskih prava protiv britanskog DJ-a i producenta Easyfuna.

Piše: 

Naslovna foto

EW Aviation

Britanski DJ i producent je optužen za “oponašanje poznatog brandinga easy grupacije kako bi stvorio trenutnu prepoznatljivost za svoj posao i karijeru” u priopćenju navodi izdavačka kuća PC Music na kojoj Easyfun objavljuje svoje produkcijske uratke.

Easyfun se tijekom svoje glazbene karijere više fokusirao na produkciju singlova za pop izvođače poput Charlie XCX i Rite Ore, nego na svoje produkcije u elektroničkoj glazbi. Ali nekoliko uradaka je bilo dovoljno da zadobije pažnju velike avio-kompanije.

Jedan od razloga tužbe je Easyfunov EP iz 2015. zvan “Deep Trouble” koji kako easyGroup navodi opisuje “ozbiljnu zrakoplovnu nesreću”. U svom priopćenju kompanija iza easyJeta tvrdi “Ne samo da je ovo umjetničko djelo neukusno, već povezivanje s tragičnim događajem stvara ozbiljnu štetu brendovima easyGroupa, posebice avio-kompaniji easyJet.”

Finn Keane poznatiji kao Easyfun je na tužbu odgovorio da je cijeli njegov brend zamišljen kao šala i da se easyJet, kao i cijeli easyGroup ne trebaju brinuti oko njegovih umjetničkih djela. “Bez obzira na to, ne želim zaglaviti u pravnom sporu s velikom tvrtkom, stoga sam promjenio izgled omotnica spornih EP-jeva” zaključuje britanski DJ i producent.

*fotografija spornog omota EP-ja “Deep Trouble”

Ovo inače nije prvi put da se easyJet i matična tvrtka easyGroup bore s glazbenicima, već ranije ove godine su tužili engleski indie rock bend “EasyLife” zbog imena te ih prisili na promjenu imena i brendinga.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2