Skip to main content
  • 3.07.2023.

Čikaški The Warehouse dobio je status nacionalne znamenitosti

Važno priznanje za mjesto odakle se priča o house glazbi pokrenula

Piše: 

Kolijevka house glazbe, klub The Warehouse dobio je status nacionalnom znamenitosti od grada Chicaga. Dodjela statusa nacionalne znamenitosti, uslijedila je nakon peticije započete ovog proljeća.

Gradonačelnik Chicaga, Brandon Johnson ponosno je prokomentirao odluku gradskog vijeća. “Znamenitosti grada ilustriraju priču o našoj povijeti i kulturi. Ponosan sam što je Gradsko vijeće odobrilo peticiju za dodjelu statusa znamenitosti za The Warehouse, prostor koji se smatra rodnim mjestom house glazbe i sigurnim utočištem LGBTQ+ zajednice u gradu. Ovo označava važnu prekretnicu u prepoznavanju kulturnog i povijesnog značaja elektroničke glazbe.”

Pokretač brojnih čikaških klubova, Joe Shahanan odluku grada također pozdravlja. “Treba pustiti ljudima da govore, neka se zna da je to važan aspekt naše kulturne povijesti i treba ga spasiti.”

The Warehouse je poznato i kao rodno mjesto house glazbe. Klub je svoja vrata otvorio u 1977., a dugi niz godina svoju rezidenciju za DJ pultom je držao legendarni Frankie Knuckles. U svojim počecima kao rezident DJ spajao je disco klasike, europsku synth glazbu uz pokoji rock ili soul odabir s indie etiketa.

Negdje u 1984.,Frankie Knuckles je krenuo eksperimentirati s ritam i drum mašinama, kako bi obogatio svoje mikseve sa takozvanim “chick chick chok ka ka” zvukovima koje je puštao podno disco klasika. Glazbeni kritičari i povjesničari tvrde da je taj zvuk definirao Chicago house.

 

dobar house desktiop
sonus 1
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
soul gravity mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju