Skip to main content
  • 25.06.2023.

Cromaicanz – plesna skupina koja njeguje Dancehall u Hrvatskoj

Ritmovi Kariba i Afrike koji žare i pale plesne podije

Piše: 

Već nekoliko godina u Zagrebu je aktivna energična plesna skupina Cromaicanz koja se pronalazi u dancehallu. Plesna skupina svoju inspiraciju je pronašla najviše u jamajkanskoj i afričkoj kulturi te plesu kao umjetnošću i njegovom slobodom koju pruža.

Već nekoliko godina nastupaju na partyjima, plesnim manifestacijama i festivalima, a posebno su rado viđene gošće Seasplash festivala gdje dolaze već tri godine zaredom i organiziraju edukativne radionice, kao i na magičnom Escape The City festivalu.

Kada ne nastupaju, organiziraju brojne događaje i radionice. U Zagrebu su ugostile poznatu jamajkansku plesnu grupu Black Eagles premijerno 2021. te zatim i 2022. Često organiziraju i plesne radionice, gdje s polaznicima dijele znanje koje su stekli na dugogodišnjim edukacijama u diljem Europe, New Yorku te i na samoj izvornoj Jamajci odakle dancehall potječe.

 

Kroz svoje radionice i treninge, buduće plesače uče tehnikama dancehall groovea i flowa, dancehall korake, muški te ženski stil, rutine, koreografije, kao i samu dancehall kulturu, povijest i glazbu koja se veže uz ples.

Kako zapravo izgleda dancehall iz prve ruke se može provjeriti na Instagram profilu Cromaicanza gdje plesna skupina redovito objavljuje video isječke s nastupa i radionica.


 

 

soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk