Skip to main content

Dan asteroida uz premijere dokumentarnih filmova

Dan asteroida obilježava se 30. lipnja, na godišnjicu Tunguske eksplozije iz 1908. godine, najvećeg udara asteroida na Zemlju u novijoj povijesti.

Piše: 


Inicijativu su prošle godine pokrenuli Grigorij Richters i Brian May, s ciljem edukacije o opasnostima od mogućeg udara asteroida. Discovery Science, jedina televizijska mreža u potpunosti posvećena čudima znanosti, njezin je ekskluzivni partner. A svojim programom već od 20. lipnja odbrojava do Dana asteroida i organizira natječaj u suradnji s Europskom svemirskom agencijom.

30. lipnja Dan asteroida će se obilježiti premijerama dokumentarnih filmova:

Čovjek koji je tvitao Zemlju (The Man Who Tweeted Earth), 30. lipnja, Discovery Science u 19:20
{youtube}DnRqQz9o__4{/youtube}

Čovjek protiv asteroida: specijal o Danu asteroida (Man Vs Asteroid: An Asteroid Day Special), 30. lipnja, Discovery Science u 20:10

Ovaj jednosatni specijal otkriva kako su Grigorij Richters i legendarni gitarist Queena – Brian May osnovali Asteroid Day Foundation, s ciljem stvaranja global­nog pokreta i podizanja svijesti pojedinaca o zaštititi našeg planeta od mogućih razornih učinaka asteroida.
{youtube}O923MXk9wjs{/youtube}

Dokumentarac daje i pregled najdramatičnijih udare asteroida u povijesti. Gledatelji će također imati prilike pogledati i asteroide koji su se zamalo sudarili s Zemljom. Uz snimke iz arhiva Europske svemirske agencije, NASA-e i Discoveryja, kao i intervjue sa znanstvenicima, astronautima i renomiranim imenima uključenim u projekt Dana asteroida, film dokumentira stanje zemljine planetarne obrane i skreće pažnju na pokretanje budućih misija za spas Zemlje od potencijalnog udara asteroida. Dokumentarac pokušava pronaći odgovore na pitanja poput:

Može li udar asteroida uništiti čovječanstvo, te imamo li moć da ga zaustavimo?

Izvor: www.scena.hr

wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2