Skip to main content
  • alt
  • 22.06.2015.

Ekstremna glazba pomaže procesuirati bijes

Ako si ikada bio teenager, a šanse su da jesi, da te nekako nije zaobišlo to razdoblje, vjerojatno si tu i tamo upao u fazu bijesnih glazbenih egzibicija.

 
Bilo je trenutaka kada ti se otac držao za glavu dok ti je puštao nešto od novog vala da te preobrati, a majka te gledala šokiranim pogledam jeze kada je čula što ti trešti iz zvučnika ili slušalica.
 
No za sve nadolazeće generacije, bili na teenagerskoj strani jaza genracija ili pak s druge strane rolate očima na ljutitu glazbu, dobra vijest je da takva glazba zapravo može potaknuti pozitivne emocije.

alt

 
Sveučiliše u Queenslandu zaključilo je kako žanrovi poput heavy metala, emo, hardcorea, punka ili screamoa svojim slušateljima pružaju odličnu platformu da procesuiraju bijes. Zašto si bijesan? Protiv čega se buniš? Nije ni važno, odgovor može biti jednostavno kao Marlonovo protupitanje “Što imaš?”
 
39 fanova ovih ponešto glasnijih žanrova u rasponu od 18 do 34 godine podvrgnuti su eksperimentu koji je mjerio bijes dok su pričali o događajima koji ih ljute iz područja veza, zaposlenje i financija, zatim su im dali 10 minuta da slušaju glazbu dok je kontrolna grupa sjedila u tišini.
 
Iako su obje skupine bilježile porast bijesa dok se o događajima pričalo i pad nakon, grupa koja je sjedila u tišini nije se osjećala ništa pozitivnije, no oni koji su slušali glazbu bilježe više pozitivnih emocija poput smirenosti i inspiracije.

alt

 
Znanstvenica Leah Sharman je ustvrdila da “Kada iskuse gnjev, fanovi ekstremne glazbe vole slušato glazbu koja je jednakog inteziteta kao njihov bijes. Glazba im je pomogla istražiti cijeli raspon emocije koju su osjećali, ali ih je ujedno i nakon slušanja ostavila aktivnijim i inspiriranijima.”
 
Sekundarni cilj studije bio je i odrediti koje će pjesme sudionici birati u konkretnom stanju. Polovica je odabrala one koje su eksplicitno posipane temama agresije i bijesa a druga polovca je bila većinom orijentirana na one koje govore o izolaciji i tuzi no ipak “sudionici su prenijeli kako su koristili glazbu kako bi povećali sreću, uronili u osjećaj ljubavi i povećali blagostanje.”
 
Mozak je neobičan labirint, emocionalana struktura svakoga od nas potpuno nepregledan krajolik s dubokim premreženim korijenjem pod zemljom koje vodi u neočekivane prostore. Tijelo i um su napravljeni da napreduju, da budu bolji i jači, da izdrže i regeneriraju se. Nemojte se bojati osjećati jako, plesati još jače i grliti najjače!
dobar house desktiop
sonus 1
Vezani članci
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sonus 1
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju