Skip to main content
  • 27.07.2023.

Festivalski savjeti – evo kako zadržati šator hladnim

Festivalska sezona je u punom jeku, a vrhunac ljeta samo što nije stigao

Piše: 

Jedan od popularnih načina za rješavanje pitanje smještaja za vrijeme festivala je kampiranje u šatorima. Srpanj su obilježile visoke temperature i toplinski val, stoga spavanje u šatorima nekim noćima nije bilo najugodnije iskustvo.

Kako bi ste mogli uživati u ostatku festivalske sezone i ljetu te izbjeći situaciju da vam je u šatoru desetak stupnjeva toplije nego izvan njega, donosimo vam nekoliko savjeta kako možete šator zadržati hladnim!


Foto – Lucian (Unsplash)

ODABIR MJESTA

Jedan od najvažnijih aspekata uspješnog kampiranja u šatoru za vrijeme ljeta je pronalazak optimalnog mjesta. S obzirom na visoke temperature i jako sunce, traži se mjesto više u prirodnom hladu kojeg stabla stvaraju, jer to je savršeno mjesto za postaviti šator. Ako u kampu ili lokaciji gdje planirate postaviti šator manjka hlada, potražite alternative koje vam mogu stvoriti hlad poput većeg šatora pored kojeg možete podignuti vaš, zida, zgrade, kuće ili neke slične građevine.


Photo by Shopify Partners from Burst

ODABIR ŠATORA

Ključ ugodnijeg kampiranja nije samo u pozicioniranju šatora u hladu, već i u odabiru kvalitetnog šatora. Takozvani “blackoutšatori su savršen odabir za vruće ljetne dane, jer su dizajnirani s tamnom tkaninom i dodatnim slojevima koji blokiraju sunčevu svjetlost te na taj način sprječavaju zagrijavanje. Temperature u prosjeku u takvim šatorima znaju biti 5 stupnjeva niže, a zbog svog dizajna omogućava vam da spavate u mraku i tijekom najvišeg sunca, što je pogodno za sve partijanere kada dođu u rane jutarnje sate s festivala.

NADSTREŠNICA NAD ŠATOROM

Koliko god hlad i kvalitetan šator pomažu u ugodnijem kampiranju, prosječni posjetitelj festivala možda neće imati takve preduvjete za kampiranje, ali uz malo kreativnosti može si riješiti probleme. U nedostatku hlada i “blackout” šatora, isplati se uložiti u ceradu ili neku slične tkanine od koje se može napraviti improvizirana nadstrešnica nad šatorom. Četiri štapa i cerada, nisu veliki, prijenosni su i što je velikom broju partijanera najbitnije – jeftina su opcija.


Foto Skiddle

PROVJETRAVANJE ŠATORA

Tijekom dana, dobro bi došlo da je šator širom otvoren kako bi zrak cirkulirao. Kada su otvorena samo jedna “vrata” vrući zrak može ostati unutar šatora i podignuti dodatno temperaturu. Također, većina šatora ima mrežicu protiv insekata koju možete koristiti i dok ste na festivalu, kako bi vam šator i dalje imao protok zraka, ali bio zatvoren i siguran. Uz samo provjetravanje šatora, odabir odjeće koju nosite unutar njega dok spavate je također bitan, a za to vrijedi parola – manje je više!


Foto: Pexels David Mcbee

NABAVITE VENTILATOR

Prijenosni ventilator ili prijenosna klima koji rade na baterije su uređaji koji mogu podignuti kvalitetu kampiranja i sna na razinu više. Takve rashladne uređaje tijekom ljeta se povoljno može nabaviti u raznim dućanima, samo je bitno da imaju opciju rada na bateriju, jer u kampu nije struja uvijek blizu ili čak zagarantirana. Ako imate ventilator ili prijenosnu klimu, najbolja lokacija za nju postaviti je na ulazu ili prozoru od šatora, kojeg onda zatvorite kako bi se stvorila cirkulacija zraka. Jedan mali “life hack” je da nabavite led, kojeg ćete staviti ispred ventilatora kako bi vam se zrak dodatno rashladio dok puše u vašem pravcu.

soul gravity desktop
dobar house mobile
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
brejcha 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju