Skip to main content
  • 23.02.2020.

Hacienda ušla među 100 povijesno značajnih lokacija u Engleskoj

Mjesto rođenja acid housea, mančesterski klub Hacienda više ne postoji, ali njegovo kulturno nasljeđe živi i dalje

Piše: 


Mančesterska institucija Hacienda igrala je važnu ulogu u kreiranju povijesti te je zbog toga proglašena jednim od najvažnijih povijesnih lokaliteta u Velikoj Britaniji, uprkos činjenici da skladište u kojem je nekoć bio ovaj klub više ne postoji.

Photo Peter Walsh

Priznanje je stiglo iz institucije "Historic England" (javni odjel britanske vlade pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture) koje je svrstalo Haciendu među 100 povijesno značajnih lokacija u Engleskoj jer se smatra kao mjesto rođenja punka i acid housea.

Photo Peter Walsh

Hacienda je prvi put otvorena 1982. godine, a vrhunac je bio u Madchesteru i danima ravea (Madchester je bio centar glazbene i kulturne scene Manchestera u kasnim 80-tima). Veliku Britaniju je tada oblio val nove glazbene revolucije kada se acid house uspeo u središte mladenačke kulture.

Photo Peter Walsh

Klub je uvelike zaslužan za razvoj UK acid i rave scene, a samim time i svjetske elektroničke scene. Mladi Laurent Garnier u Haciendu stiže 1987. odakle kreće njegov uspon ka vrhu kojeg opisuje i u knjizi "Electrochoc".

Prošetajte legendarnim mančesterskim klubom

U to vrijeme klub čiji su vlasnici bili članovi benda New Order i izdavačke kuće Factory Records, bio je glavni katalizator prepoznatljivog glazbenog etosa u gradu koji se zvao "Drugo ljeto ljubavi".

Hacienda je zatvorena 1997. godine uslijed financijskih problema, tijekom teškog razdoblja kroz koje su prolazili mnogi gradski glazbeni prostori. Lokacija na kojoj se nalazio klub, pretvorena je u stambeni blok, što su bili sami početci gentrifikacije koja je dva desetljeća nakon ugasila mnoge klubove diljem Europe.

Dokumentarac o razvoju rave kulture u Velikoj Britaniji

U tijeku je snimanje filma o Haciendi, a nedavno je fotograf Peter Walsh objavio pozamašnu kolekciju fotografija nastalih u najboljim danima Haciende.

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop