Skip to main content
  • 21.12.2023.

Istraživanje: Većina slušatelja se protivi umjetnoj inteligenciji u glazbenoj produkciji

Gotovo 79% ispitanika smatra i osjeća kako je “ljudska kreativnost esencijalni faktor u stvaranju glazbe”.

Piše: 

International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) je objavio nove istraživanjeEngaging With Music 2023” u sklopu “Global Music Report” koji je analizirao kako se slušatelji angažiraju s glazbom i što osjećaju prema njoj. Važan dio istraživanja bio je posvećen brzorastućem segmentu umjetne inteligencije u glazbi.

Prema rezultatima istraživanja, u kojem su se analizirali odgovori više od 43 tisuće ispitanika iz 26 zemalja, otkriveno je kako gotovo 79% ispitanika smatra da je “ljudska kreativnost esencijalni faktor u stvaranju glazbe”.

Na pitanje slušateljima, jesu li svjesni sposobnosti umjetne inteligencije da generira glazbu oponašajući nekog umjetnika, istraživanje je otkrilo da 76% ljudi vjeruje kako umjetna inteligencija ne bi trebala stvarati AI vokale” umjetnika bez dopuštenja.

U međuvremenu, 74% ispitanika se složilo da se umjetna inteligencija ne bi trebala koristiti za kloniranje ili lažno predstavljanje glazbenika bez dopuštenja. 70% smatra da se trebaju postrožiti ograničenja što sve umjetna inteligencija može u glazbi, dok 64% njih smatra da bi vlade trebale imati ulogu u uspostavljanju i provođenju ograničenja nad umjetnom inteligencijom.

U zaključnom izlaganju rezultata, direktorica IFPI-ja Frances Moore je istaknula: “Dok slušatelji diljem svijeta vide prilike, ali i prijetnje za glazbu od umjetne inteligencije, njihova poruka je jasna: autentičnost je važna.”

Ovo istraživanje dolazi svega nekoliko mjeseci nakon što je objavljeno da će se pjesme stvorene umjetnom inteligencijom moći kvalificirati za nominaciju za nagradu Grammy.

sonic desktop
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonic mobile
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.