Skip to main content
  • 21.12.2023.

Istraživanje: Većina slušatelja se protivi umjetnoj inteligenciji u glazbenoj produkciji

Gotovo 79% ispitanika smatra i osjeća kako je “ljudska kreativnost esencijalni faktor u stvaranju glazbe”.

Piše: 

International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) je objavio nove istraživanjeEngaging With Music 2023” u sklopu “Global Music Report” koji je analizirao kako se slušatelji angažiraju s glazbom i što osjećaju prema njoj. Važan dio istraživanja bio je posvećen brzorastućem segmentu umjetne inteligencije u glazbi.

Prema rezultatima istraživanja, u kojem su se analizirali odgovori više od 43 tisuće ispitanika iz 26 zemalja, otkriveno je kako gotovo 79% ispitanika smatra da je “ljudska kreativnost esencijalni faktor u stvaranju glazbe”.

Na pitanje slušateljima, jesu li svjesni sposobnosti umjetne inteligencije da generira glazbu oponašajući nekog umjetnika, istraživanje je otkrilo da 76% ljudi vjeruje kako umjetna inteligencija ne bi trebala stvarati AI vokale” umjetnika bez dopuštenja.

U međuvremenu, 74% ispitanika se složilo da se umjetna inteligencija ne bi trebala koristiti za kloniranje ili lažno predstavljanje glazbenika bez dopuštenja. 70% smatra da se trebaju postrožiti ograničenja što sve umjetna inteligencija može u glazbi, dok 64% njih smatra da bi vlade trebale imati ulogu u uspostavljanju i provođenju ograničenja nad umjetnom inteligencijom.

U zaključnom izlaganju rezultata, direktorica IFPI-ja Frances Moore je istaknula: “Dok slušatelji diljem svijeta vide prilike, ali i prijetnje za glazbu od umjetne inteligencije, njihova poruka je jasna: autentičnost je važna.”

Ovo istraživanje dolazi svega nekoliko mjeseci nakon što je objavljeno da će se pjesme stvorene umjetnom inteligencijom moći kvalificirati za nominaciju za nagradu Grammy.

sea star desk
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.