Skip to main content
  • 15.03.2022.

U svibnju izlazi nova knjiga o berlinskoj klupskoj kulturi

Nova knjiga 'Coming To Berlin' koja istražuje različite elemente berlinske scene noćnog života trebala bi biti objavljena u svibnju

Piše: 


'Coming To Berlin: Global Journeys Into An Electronic Music And Club Culture' ispričana kroz romanesknu naraciju Paula Hanforda miješa maštu i intervju, psihogeografiju i narativ, humor i horor. Svako poglavlje prati susrete s ljudima koji su grad učinili svojim. Kako se objašnjava u priopćenju za javnost, "svako poglavlje prati susrete s migrantima, doseljenicima i došljacima koji su grad učinili svojim".

Među intervjuiranima su Mark Reeder, Monika Kruse i osnivačica Love Parade Danelle DePicciotto, koji govore o tome kako su njihove živote povezivali gradski punk i umjetnički pokret iz 1980-ih, Genialle Dillentanten, te kako je to dovelo do rađanja moderne klupske kulture u gradu. Opisuje kako je stalno promjenljiv grad s burnom poviješću evoluirao u de facto kulturnu prijestolnicu Europe.

U novijem kontekstu, mladi sirijski izbjeglica govori o tome kako se zbog preseljenja u grad uronio u DJ-ing i glazbu kao što je britanski dril, dok umjetnici poput Ziúra i KMRU govore o tome kako spajaju eksperimentalne ritmove s elektroničkom glazbom i berlinskom klupskom kulturom.

I kako u središtu toga elektronička glazba i klupska kultura imaju jedinstvenu ulogu. Apel za multikulturalnost i ljubavno pismo bezgraničnom potencijalu glazbe, knjiga razbija tradiciju percepcije Berlina kao techno temelja i pokazuje istinsku raznolikost i bogatstvo koje čine ovaj grad.

Pratimo tursku hip-hop scenu na ulicama Kreuzberga. I pod prijetnjom gentrifikacije, u svijetu nakon pandemije u kojem je klubovima stao tridesetogodišnji puls, družimo se s umjetnicima koji preoblikuju elektronsku glazbu u nove žanrove, pa čak i nove spolove.

"Nadam se da će ljudi kroz čitanje osjetiti srodnost prema umjetnicima, gradu i glazbi i onome što Berlin predstavlja kao nekakav nematerijalni svjetionik za kreativnu slobodu."

Velocity Press objavit će knjigu 5. svibnja. Više informacija potražite ovdje .

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2