Skip to main content
  • 13.08.2023.

Ljetni karneval u Rotterdamu zabranio vulgarne plesove i provokativno odijevanje

Ljetni karneval u Rotterdamu (Zomer Carnaval) je jedna od najpopularnijih manifestacija u Nizozemskoj koja godišnje privuće više stotina tisuća posjetitelja i sudionika

Piše: 

Karnevalska povorka je inspirirana karnevalima u južnoj Americi i od bivših nizozemskih kolonija s Kariba. No ovogodišnje izdanje, dio posjetitelja neće pamtiti po kreativnim maskama, šarolikom povorkom i dobrom zabavom, već po brojnim zabranama koje su organizatori uveli. Za razliku od prijašnjih godina, organizatori su odlučili ograničiti prodaju alkohola te donijeli kontroverznu odluku vezanu uz zabranu “vulgarnih plesova” te odijevanja.

Plesanje često može biti provokativno ili vulgarno. Posebice u parovima, kada se određene seksualne radnje imitiraju na ulici. To jednostavno nije dozvoljeno.” pojašnjavaju organizatori, a ta se zabrana odnosi posebice na plesove popularno zvane “grinding” i “bubbling”. Sporni elementi navedenih plesova su trenuci kada se plesači međusobno trljaju, često u području genitalija.

Što se tiče samog odijevanja, organizatori kažu da je teško podvući liniju između provokativnog, vulgarnog i nečega što je seksi, stoga su ovu zabranu provodili od slučaja do slučaja na licu mjesta.

Organizatori ističu kako se ipak radi o “obiteljskoj manifestaciji”

Razlog uvođenja novih zabrana na roterdamski ljetni karneval je povećan broj “upitnog ponašanja” s obzirom da je ova manifestacija između ostaloga orijentirana i prema obiteljima koji često dolaze s malom djecom.

Reakcije među posjetiteljima na zabrane su bile oštre, društvenim mrežama su kružili komentari kako su ove odluke rasističke i kolonijalne. Dok su se brojni posjetitelji ulične parade ljetnog karnevala u znak protesta odlučili odjenuti još provokativnije, kao i češće plesati takozvane vulgarne plesove.

soul gravity desktop
brejcha 1
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sea star mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju