Skip to main content
  • 13.08.2023.

DJ set portugalskog svećenika podijelio katoličku crkvu i vjernike

Zatvaranje Svjetskog dana mladih podiglo je popriličnu buru reakcija

Piše: 

Početkom tjedna smo pisali o portugalskom svećeniku Guilhermeu Peixotu koji je na zatvaranju Svjetskog dana mladih, u susret zornice koju je vodio papa Franjo, zavrtio 30-minutni DJ set.

Više stotina tisuća mladih katolika probudilo se uz elektroničke ritmove, a sudeći po video snimkama s događaja, ranojutarnja svirka je izazvala ushićenje među prisutnima te se priredila prava zabava. No iako je brojna javnost diljem svijeta pozdravila “modernizaciju” crkve, DJ set oca Guilhermea  je podijelio katoličku crkvu i vjernike.

Viralni isječci DJ seta, izazvali su lavinu komentara vjernika na društvenim mrežama. Jedan korisnik je istaknuo “Ovo nije religijski festival, ovo izgleda kao Ibiza”. Drugi korisnik ispod videozapisa je komentirao “Jako sam strastven oko glazbe, ali ova glazba koja je tu odsvirana nije primjerena događaju, nije povezana sa Isusom. Jednostavno u trenucima u kojima se treba pripremiti za Euharistijsko slavlje, ovakva predstava nije bila potrebna.” Dok jedan korisnik gnjusno komentira “Ovo je prava glupost.”

Španjolski svećenik Eduardus je na svojim društvenim mrežama objavio snimku videozapisa te komentirao “Žao mi je da se ovo dogodilo. Mi svećenici nismo tu da napravimo show, a još manje kad je u pitanju elektronička glazba.”

S druge strane, nadbiskup Seula Peter Chung Soon-taek u najavi za sljedeći Svjetski dan mladih koji će se održati 2027. u Koreji otkriva kako će u program manifestacije uključiti K-Pop izvođače. “Vjerujem da će se posjetiteljima svidjeti što imamo u planu za četiri godine. K-Pop kultura je postala svjetski fenomen.”

Svakako će zanimljivo biti pratiti reakcije šire javnosti i vjernika za četiri godine, kada u pitanju budu K-Pop izvođači umjesto elektroničke glazbe.

soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2