Skip to main content
  • 28.11.2019.

Massive Attack i znanstvenici pomažu glazbenoj industriji u borbi s klimatskim promjenama

Bend Massive Attack pokrenuo je veliku suradnju sa znanstvenicima kako bi pomogao glazbenicima da shvate koliko putovanje svijetom utječe na okoliš.

Piše: 


Bend sa sjedištem u Bristolu udružuje snage s međunarodno poznatim Centrom za istraživanje klimatskih promjena Sveučilišta u Manchesteru kako bi stvorio okolišni nacrt za glazbenu industriju. Znanstvenici na sveučilištu proučit će podatke iz rasporeda turneje benda kako bi pružili smjernice industriji za smanjenje emisija ugljičnog dioksida.

Robert del Naja, zvani 3D, rekao je za BBC da se osjeća loše zbog toga što je njegova karijera pridonijela klimatskim promjenama.

Vrijeme je za sustavne promjene

„Sada je izazov ne samo osobno se suočiti sa problemom, već inzistirati na sistemskim promjenama koje su potrebne."

Vijest dolazi nakon što se Glastonbury festival ove godine obavezao da će besplatno koristiti plastiku za jednokratnu upotrebu, usred sve veće zabrinutosti zbog utjecaja glazbene industrije na okoliš.

Massive Attack: "Svaka jednostrana izjava ili protest koji sami iznesemo kao jedan bend, neće donijeti značajnu razliku. U provođenju sistemskih promjena nema kolektivnog djelovanja. "

Tyndall Centar za istraživanje klimatskih promjena okuplja znanstvenike, ekonomiste, inženjere i društvene znanosti kako bi istražili mogućnosti ublažavanja globalnog zagrijavanja. Prikazati će ugljični otisak ciklusa turneje s obzirom na putovanja i produkciju bendova, prijevoz publike i utjecaj na mjesto održavanja, a ponudit će i industriji mogućnosti smanjenja emisija ugljičnog dioksida za bendove koji idu učestalo na turneje.

Dr Chris Jones, znanstveni suradnik iz Tyndall Manchestera, rekao je: "Radit ćemo s Massive Attackom kako bismo pogledali izvore ugljičnih emisija iz rasporeda turneje benda. Svaka industrija ima različite stupnjeve utjecaja ugljika na koje treba odgovoriti i potrebna su nam partnerstva kao što je ovo da bismo smanjili emisiju ugljika širom svijeta."

„Učinkovitije je kontinuiran proces smanjenja emisija u cijelom sektoru nego za pojedine umjetnike koji smanjuju broj nastupa uživo. To će vjerojatno značiti veliku promjenu na sceni, a ne samo za bend, već i za ostatak samog biznisa i publiku."

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk