Skip to main content
  • 20.03.2022.

Najveća svjetska studija o psihodelicima i mozgu

Najveća ikad studija psihodelika prikazuje promjene subjektivne svijesti u neurotransmiterskim sustavima

Piše: 


Sažetak: Studija otkriva kako su promjene subjektivne svjesnosti izazvane psihodeličnim drogama ukorijenjene u specifičnim neurotransmiterskim sustavima.

Psihodelici su sada brzo rastuće područje neuroznanosti i kliničkih istraživanja, ono koje može proizvesti prijeko potrebne nove terapije za poremećaje kao što su depresija i šizofrenija. Ipak, treba još puno znati o tome kako te droge mijenjaju stanja svijesti.

U najvećoj svjetskoj studiji o psihodelicima i mozgu, tim istraživača pokazao je kako su promjene subjektivne svijesti izazvane lijekovima anatomski ukorijenjene u specifičnim sustavima receptora neurotransmitera. Istraživači su prikupili 6850 svjedočanstava ljudi koji su uzimali niz od 27 različitih psihodeličnih droga.

Interdisciplinarni tim bi tada mogao povezati subjektivna iskustva s regijama mozga u kojima se najčešće nalaze kombinacije receptora – pokazalo se da su to najniži i neki od najdubljih slojeva slojeva za obradu informacija u mozgu.



Photo: iStock-cienpies

Koristeći tisuće sondi za transkripciju gena, tim je napravio 3D mapu moždanih receptora i subjektivnih iskustava povezanih s njima, u cijelom mozgu. Iako je poznato da se psihodelično iskustvo uvelike razlikuje od osobe do osobe, veliki skup podataka svjedočanstava omogućio je timu da okarakterizira koherentna stanja svjesnih iskustava s receptorima i regijama mozga među pojedincima. To podupire teoriju da se novi halucinogeni spojevi droge mogu dizajnirati za pouzdano stvaranje željenih mentalnih stanja.

“Halucinogene droge bi se mogle pokazati kao sljedeća velika stvar za poboljšanje kliničke skrbi za glavna stanja mentalnog zdravlja”, kaže profesor Danilo Bzdok, glavni autor studije

Tripovi i neurotransmiteri: otkrivanje principijelnih obrazaca kroz 6850 halucinogenih iskustava. Psihodelici vjerojatno mijenjaju stanja svijesti ometajući način na koji korteks više asocijacije upravlja senzornim signalima odozdo prema gore. Pojedinačne halucinogene droge obično se proučavaju na sudionicima u kontroliranim laboratorijskim uvjetima.

Izvor: Sveučilište McGill

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2