Skip to main content
  • 20.03.2022.

Tajanstvena arhitektura Berghaina ključna je za njegovu nepokolebljivu privlačnost

Postoji samo jedan način da vidite arhitektonsko majstorstvo studija karhard©: čekati u redu ispred i nadati se da ćete imati prilike istražiti unutrašnjost kluba

Piše: 


Berghain, jedan od najpoznatijih klubova na svijetu, čini se da je jedan od najizazovnijih za vidjeti unutrašnjost. Ipak, jedna stvar koju znamo je da se Berghain nalazi u bivšoj poslijeratnoj elektrani i da je preuređen 2003. godine. Dizajnerska tvrtka sa sjedištem u Berlinu, studio karhard® dobila je zadatak da vodi dizajn.

Prostor ima sirovu, industrijsku estetiku i prvenstveno je izgrađen od čelika i betona. Klub je podijeljen na brojne prostore, od kojih svaki odiše svojom osobnošću i pruža jedinstvenu atmosferu i mjesto utočišta. Glavna prostorija je velika i ima 60 stopa (18 metara) visoke stropove. Dok prostor na katu, poznat kao Panorama Bar, nudi sirovu i oskudnu atmosferu. Iz izložene električne opreme, nepoliranih završnih obrada i konstrukcija sjedala od betonskih cijevi, sigurno je da se osjećaj kluba mijenja kada je prepun tijela koja se kreću. Tijekom godina događale su se manje renovacije, poput dodavanja salona za pušače i caffe bara.

Ova kulturna institucija svoju politiku zabrane fotografije i medija shvaća toliko ozbiljno da se ni u jednoj prostoriji ne nalaze ogledala. Berghainov nizak profil natjerat će posjetitelja na razmišljanje o ideji arhitekture i privatnosti. U kontekstu ovog kluba, arhitektonsko majstorstvo koje pridonosi njegovom velikom uspjehu ne može biti široko cijenjeno jer se slike dizajna ne objavljuju.

Jedina značajna zbirka fotografija na koju se može naići su lijepo uređene fotografije predstavljene na web stranici studija karhard® , koje otkrivaju promišljen i primamljiv arhitektonski dizajn. Međutim, ove su slike zaštićene autorskim pravima i stoga ne cirkuliraju. Ali ne bi li ovaj nevjerojatan arhitektonski dizajn trebao biti nadaleko slavljen i cijenjen? Što se događa kada takve slike postanu javne? Prestaje li misterij? Gubi li prostor svoju ekskluzivnost i privlačnost?

U ljeto 2020. Berghain je otvorio svoja vrata na vrhuncu pandemije COVID-19, ali ovaj put bez subjektivne politike ulaska i dubokih techno melodija. Klub je pretvoren u umjetničku izložbu i pozvao publiku u svoj cijenjeni prostor. Umjetnička instalacija predstavljala su umjetnička djela nastala tijekom pandemije, a sve su to izradili lokalni umjetnici. Ovaj događaj označio je jedinstvenu priliku da doživite prostor i unutarnju arhitekturu — sve u opuštenom i nekonfrontirajućem okruženju, bez buke i gužve. I prvi put su počele kružiti slike unutarnjeg prostora. Vijesti su pokrile ovaj značajan trenutak u povijesti Berghaina, a pojedinci koji vjerojatno nikada ne bi došli na mjesto događaja u normalnu subotu navečer mogli su vidjeti unutrašnjost.


Foto © Timo Ohler

Konačno 5. ožujka Berghain je ponovno otvorio svoja vrata i vratio se svom duhu prije pandemije: dekadenciji, slobodi i prodornom technu. A s ovim ponovnim otvaranjem dolazi i povratak subjektivnih zahtjeva za ulazak, partya bez kamera i politike zabrane medija. Još jednom, Berghain će doživjeti samo sretni posjetitelji koji prođu pored ulaza, a dizajn studija karhard® vratit će misterij. Ova techno institucija primjer je naglašenog križanja između arhitekture i privatnosti te tjera pojedince da preispitaju svoje navike lakog stjecanja slika, ideja i informacija. Ponekad, ljepota leži u nepoznatom.

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2