Skip to main content
  • 19.11.2023.

Neorave – glazbeni pokret koji reciklira žanrove ravea 90-tih

Nove struje dolaze iz Belgije, zemlje koja je i 90-ih znala cijeniti dobar hard techno, a recikliraju žanrove rave-a 90-ih

Piše: 


Renesansu starog zvuka zovu neorave, puštaju acid, techno, trance, hardcore i hardstyle i kreću se od energičnih 140 bpm-a na gore.

Rave 90-ih obilježio je najbolje dane iz mladosti partijanera cijelog svijeta. U ranoj fazi dominirali su acid house i hardcore, a razvojem kulturnog pokreta rađali su se i drugi žanrovi. Scena se gradila na P.L.U.R. idealima i odbacivanju rasnih i drugih diskriminacija koje je nadilazila ljubav prema elektroničkoj glazbi.

Zadnjih godina se po Europi sve više odaje počast zvukovima iz „zlatnog doba“. Centar pokreta je belgijska etiketa Rave Alert, tzv. kuća neorave-a koja ga je raširila u ostale prijestolnice europske klupske kulture – Nizozemsku, Francusku, Italiju, Njemačku, Englesku, ali i SAD, Kolumbiju i Ekvador.

Vlasnik etikete, belgijski DJ i producent X&Trick na sceni je aktivan od 90-ih. Iste godine kada je osnovao etiketu, započinje i s Rave Alert eventima na kojima promovira techno, trance, hardcore, gabber i acid zvukove, uspostavljajući time temelje žanrovske revolucije koja će se kasnije nazvati neorave.

sonus 2
promo clubs
Vezani članci
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.