Skip to main content
  • 13.10.2023.

Ovako izgleda Rave kada se održi u bestežinskom stanju

“Ovo je mali korak za čovjeka, velik za čovječanstvo” izrekao je Neil Armstrong kad je kročio na Mjesec, a isto se može reći za nova postignuća po pitanju novih party lokacija i događaj

Piše: 


Njemačka tvrtka BigCityBeats, koja stoji iza festivalskog brenda World Club Dome, prije nekoliko godina je pomaknula granicu po pitanju lokacija gdje se sve mogu održati partyji. Naime, njemački organizatori su odbacili sve norme te su odlučili eksperimentirati i stvoriti uvjete za povijesni party u bestežinskom stanju.

Tako je nastao World Club Dome – Zero Gravity Rave koji se održao 2018. i 2019. uz pomoć frankfurtskog aerodroma i zrakoplova A310 kojeg koristi Europska Svemirska Agencija za svoje istraživačke projekte te treniranje astronauta.

Povijest je ispisana 2018. sa Steve Aokijem i W&W za pultom koji su imali čast biti prvi DJ-evi na “zero gravity raveu” pred 20-ak partijanera i nekoliko astronauta. Nakon premijernog uspjeha,World Club Dome je u čast 50. obljetnici sletanja na Mjesec odlučio odraditi još jedan rave u bestežinskom stanju, a tog puta su se za pultom našli Timmy Trumpet i Le Shuuk.


Foto Julien Duvall

Prva dva, dosad zabilježena ravea u bestežinskom stanju trajala su po 90-ak minuta, a za njih ostvariti bilo je potrebno izvesti 16 kontroliranih paraboličnih manevara posebno prilagođenog zrakoplova Airbus A310. Tijekom leta, osim što su partijaneri imali priliku okusiti rave u “zero gravityju”, doživjeli su i rave sa 2G silom koja bi se stvorila za vrijeme izvođenja paraboličnih manevara.

Priča o bestežinskim partyjima, raveovima i koncertima nakon dva inicijalna događaja nije se pretjerano razvijala, sve do nedavno kada je američka tvrtka “Zero-Gnajavila niz bestežinskih letova, ali i tri glazbena događaja. Do kraja godine, iznad sjevernoameričkog kontinenta u bestežinskom stanju održat će se novi DJ set te prvi hip-hop te pop koncert.

Ukoliko, netko želi pak organizirati vlastiti party u bestežinskom stanju, trenutno u Europi osim Europske Svemirske Agencije, francuska tvrtka AirZeroG posjeduje zrakoplov Airbus A310 prilagođen stvaranju bestežinskog stanja. Cijena najamnine aviona bi bila pak prava “sitnica” – 6000€ po osobi, ako skupite još 20 uzvanika.

sonus 2
promo clubs
Vezani članci
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.