Skip to main content
  • 2.05.2023.

Poznati nizozemski DJ otkriva koliko zapravo DJ-evi zarađuju

Laidback Luke već nekoliko godina uz svoje setove diljem svijeta, na tjednoj bazi objavljuje i YouTube vlogove u kojima otkriva više o životu DJ-a

Piše: 

 

Iskusni nizozemski DJ s više od dva desetljeća karijere, u svom posljednjem vlogu objavljenom na YouTubeu otvorio je tematiku zarade DJ-eva i otkrio kako se novac od honorara dijeli.

Ovisno o razini na kojoj DJ nastupa, zavisi honorar, ali i naravno tko dobiva dio zarade. Prva razina DJ-eva je kada se izađe iz vlastite sobe i krene raditi prve nastupe po svom gradu. U početku DJ-evi, ovisno o državi mogu zaraditi 50€, 100€ koje nerijetko odmah poslije nastupa dobiju na ruke i ne trebaju previše razmišljati što dalje.

Nakon što se neki DJ probije do razine da je prepoznat u vlastitoj državi, honorari su često u rangu oko 500€, ali od tog honorara se treba platiti prijevoz, smještaj, hrana ukoliko to promotori ne osiguravaju te naravno porez. Ovi troškovi se znaju nakupiti od početnih 500€, nerijetko ostane manje od polovice novaca kao “čista” zarada.

Sljiedeći korak za DJ-a je izlazak van granica svoje države, iako taj korak često znači veće honorare, to podrazumijeva i veće troškove. U ovom segmentu Laidback Luke otkriva da honorar na nekim nastupima ovisi o tome koliko ime nekog DJ-a može prodati karata. Nadalje, na ovoj razini, podrazumijeva se da DJ ima makar booking agenta ili menadžera, koji uzimaju svoj postotak koji može varirati od 10% do 20%.

Također u današnje vrijeme bitno je imati i čovjeka za društvene mreže, fotografiju i video kojeg također treba platiti od honorara. Neki DJ-evi čak ulaze i u minus kada nastupaju van države, ali dugoročno to im se isplati zbog vidljivosti, promocije i svih ostalih pozitivnih aspekata.

Razinu iznad, otkriva nam Laidback Luke da se on sam nalazi. To znači da promotori često znaju pokriti dio troškova, no kada oni to ne rade od nekog hipotetskog honorara od 2000€, on mora platiti cca. 10% booking agenta, 20% menadžera, prijevoz, smještaj i hranu te mu nerijetko ostane samo 200€ zarade.

Naravno posljednju razinu DJ-eva, čine svjetski poznate zvijezde čiji honorari idu u vrtoglave brojke, ali ipak dobar dio tog kolača uzima tim oko njega. Tu su booking agenti, menadžer, tour menadžer, čovjek za društvene mreže, fotograf, VJ, posebni efekti poput CO2 i vatrometa, sve se to plaća od honorara DJ-a…

Koje je još detalje iskusni nizozemski DJ Laidback Luke podijelio kroz svoj vlog, pogledajte na njegovom YouTubeu.

sonic desktop
promo clubs
Vezani članci
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.