Skip to main content
  • 16.10.2022.

Škotski klub će koristiti toplinu partijanera za napajanje prostora

Glasgowski klub smješten u skladištu SWG3 je instalirao novi energetski sistem koji reciklira tjelesnu toplinu partijanera te na taj način napaja cijeli prostor

Piše: 

S postavljenim novim sustavom – BODYHEAT, toplina koji partijaneri generiraju unutar kluba odvodi se putem cijevi koja je ispunjena tekućinom do 200 metara dugih bušotina koje se mogu puniti kao termalne baterije. Energija se zatim prenosi nazad do toplinskih pumpi gdje se reciklira na odgovarajućoj temperaturi i emitira natrag u SWG3.

Ekipa iz kluba je izjavila kako će im novi sistem omogućiti da u potpunosti prekinu koristiti postojeće plinske bojlere, što uvelike pozdravljaju s obzirom na inflaciju i povećanje cijena energenata u Velikoj Britaniji. Iz ekološke perspektive, korištenje obnovljive energije također će pomoći SWG3 da smanji svoju proizvodnju emisije ugljika za oko 70 tona godišnje.

 

U razgovoru za BBC News, David Townsend, koji je dio produkcijskog tima BODYHEAT sistema je rekao “Kada umjereno plešete, primjerice na Rolling Stones ili slične bendove, možete generirat 250W. Dok, kada plešete uz DJ-a koji udara s jakim beatovima i ljude tjera da plešu iz sve snage, skaču gore dole, onda možete generirati i do 600W termalne energije.”

Instalacija BODYHEAT sistema je dio plana glasgowskog kluba kako bi postigao nultu neto emisiju CO2 do 2025. Direktor SWG3 Andrew Fleming-Brown je otkrio u jednom intervjuu, kako instalacija novog energetskog sistema košta 600 tisuća funti te je dodao “Ovo smo napravili u dobroj vjeri. Netko mora biti prvi koji će napraviti ovakvu investiciju i uložiti u projekt budućnosti.”

Neke predikcije unutar škotskog kluba su kako će se investicija isplatiti u roku pet godina s obzirom na trenutne cijene energenata i njihov najavljen rast u budućnosti.

“Ako ovaj sistem uspije kod nas, ne vidim zašto se ne bi koristio i u drugim lokacijama, ne samo u Škotskoj ili Velikoj Britaniji, već i u cijeloj Europi.” zaključio je Fleming-Brown.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk