Skip to main content
  • 27.12.2015.

Što su radili, prije nego su postali svjetske DJ zvijezde?

Biti svjetski poznati DJ, često se opisuje kao najbolje plaćeni posao na svijetu.

Piše: 


Osim angažmana u pojedinoj destinaciji imaju priliku provoditi dane upoznavajući različite ljude, gradove, kulture i običaje, svirati ljeti na Ibizi ili fascinantnim festivalima, piti najbolja pića i kušati odličnu hranu na predivnim lokacijama.

Danas scenu vode bivši crkveni misionari, zaposlenici McDonaldsa, učitelji, ilustratori grafita, modne mačke, prodavači, stolari, asistenti igrača golfa, ali i glazbeni novinari. Pročitajte što je 9 svjetski priznatih DJ-a radilo prije nego su postali poznati glazbenici.

1. Diplo je radio kao učitelj u Philadelphiji na izvanškolskoj pomoći. Djecu s problemima je učio kako čitati, rješavati matematičke i druge probleme. Karijeru je prekinuo zbog zahtjevne atmosfere i nedostatka poštovanja između učitelja, te se okrenuo DJ-ingu.

2. Calvin Harris je pak radio kao prodavač u trgovini mješovite robe, te je radio i u tvornici ribe, dok je danas dvije godine zaredom najplaćeniji DJ na svijetu.

3. Miriam i Oliva koje čine dvojac Nervo su godinama kročile kroz modne piste prije stvaranja prepoznatljivih karijera. I danas se bave modom, iako su većinom fokusirane na glazbu.

4. Pete Tong je bio glazbeni novinar. Najutjecajniji radijski novinar i DJ koji karijeru godinama stvara kako kroz BBC Radio 1 Essential Mix tako i svirkama na svjetskim podijima. No, prije toga je radio kao urednik u Blues & Soul magazinu, a kao DJ je svirao soul, jazz i funk u svojim setovima.

5. Paul Van Dyk je živio u istočnom Berlinu i odmalena pokazivao interes za glazbom. U početku je bio radijski tehničar. Nakon pada berlinskog zida seli u zapadnu Njemačku gdje je studirao za stolara.

6. Richie Hawtin kao vodeća figura elektroničke glazbe na početku svoje karijere bio je zaposlenik McDonaldsa, te je obavljao vrlo specifičan posao koji je uključivao uklanjanje resa s vrhova kukuruza. Poslije toga je radio u videoteci.

7. Moby – prije nego je osvojio vrhove na glazbenoj sceni dva tjedna je bio asistent igrača golfa. Posao je prihvatio da bi zaradio novce i kupio album Davida Bowiea "Lodger". Nema sumnje da su ljubav prema glazbi i utjecaji Bowiea bili ključni u kasnijoj produkcijskoj karijeri Mobya.

8. Laidback Luke – prije posla DJ-a postao je ilustrator stripova i crtač grafita. Njegovoj karijeri crtača grafita došao je kraj, kada je jedan od njegovih članova otkrio policiji identitete svojih kolega umjetnika. Luke je naknadno i uhićen, te je nakon toga prestao crtati grafite i okrenuo se glazbi.

9. Kaskade je, vjerovali ili ne bio crkveni misionar. Pohađao je sveučilište u američkom Utahu, a dvije godine je proveo u misionarskom radu u Japanu. I dalje ne pije i redovito odlazi u crvku bez obzira na zavidnu DJ karijeru.

wls 20 mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2