Skip to main content
  • 23.02.2020.

TEMA DANA: DGTL će biti prvi 100% održivi festival elektroničke glazbe

Ekipa koja stoji iza amsterdamskog izdanja festivala DGTL stvorila je kružni nacrt za festivale – primjenjiv i u gradovima, te tako postaje prvi potpuno održivi festival elektroničke glazbe.

Piše: 


Program održivosti DGTL provodi se od 2013. godine, a njegov je cilj stvoriti potpuno kružni ili održivi festival u smislu energije, vode i sanitarnih uvjeta, hrane, otpada i transporta.

U suradnji sa International Green Deal na konferenciji Green Events and Innovations (GEI) u Londonu, u utorak, 3. ožujka, održava se posebni panel fokusiran na festival.

Na konferenciji će se naći govornici iz skupine The Membranes – John Robb, Live Nation, Extinction Rebellion, AEG Europe, Mojo Concerts, CAA i mnogi drugi. Ulaznice za GEI možete kupiti ovdje, a za DGTL ovdje.

U suradnji sa Gradom Amsterdamom i Vladom, ovogodišnji će DGTL Amsterdam, koji se održava 11. i 12. travnja, u potpunosti napajati obnovljivi izvori energije. Manifestacija će također implementirati potpuno kružni sanitarni sustav.

Festival uvodi u potpunosti veganski menu, a biodizel će koristiti za gorivo svih strojeva koji se koriste prije i nakon događaja. Posebne ponude putovanja vlakom do festivala žele odvratiti obožavatelje od letenja.

Umjetnici koji vrte na ovogodišnjem DGTL Amsterdamu uključuju Bonobo, Octave One, Nina Kraviz, Black Madonna, Theo Parrish, Honey Dijon

SURADNJA S GRADOM AMSTERDAM

Festival se lako može sažeti kao privremena minijaturna verzija zajednice. Ljudi rade i konzumiraju, kreću se, jedu i spavaju. Kao i u zajednici, postoje razne vrste tokova poput novca, energije, hrane, razmjene znanja, vode i kreativnosti. Iz tog razloga, DGTL svoj festivalski teren vidi kao živi laboratorij za kružne inovacije u četvrtima i gradovima.

Ulazeći u partnerstva sa između ostalog, Gradom Amsterdamom i središnjom Vladom, festival preuzima urbane izazove na teme poput energetske tranzicije i novog održivijeg oblika sanitarne zaštite.

ENERGETSKI NEUTRALAN

U pogledu energije, cilj je u ovoj godini jednostavan: tijekom festivala potrošnja energije se mora u potpunosti poticati iz obnovljivih izvora – od sunca, vjetra ili drugih neiscrpnih izvora.

Grad Amsterdam je uložio u priredbene prostore na Docklandu NDSM-a; na primjer, izgradnja dodatnih energetskih kutija povećala je pristup glavnoj elektroenergetskoj mreži.

To znači da svi energetski zahtjevni dijelovi festivala – poput barova, rasvjete i igrališta – mogu jednostavno koristiti utičnice na Docklandu za njihovo napajanje. Energetski sustav DGTL-a bit će potpuno energetski neutralan.

SANITARNI SUSTAV

DGTL je pokrenuo i pilot projekt zajedno sa Gradom Amsterdamom, istraživačima, dobavljačima toaleta i prerađivačima kako bi na ovom događaju ostvarili kružni sanitarni sustav. Urin se pretvara u (sivu) vodu, a izmet se prerađuje u kompost. DGTL se nada da ovaj pilot nudi nacrt iz kojeg četvrti, gradovi, glazba i industrija događanja mogu naučiti.


Photo: Tim Buiting

HRANA ZA VEGANE

Nakon uvođenja suda za hranu bez mesa u 2016. godini, DGTL posljednjih godina koristi kompost kao ekološki pogodan načinu zbrinjavanja organskog otpada.

To uključuje biorazgradive jednokratne materijale i pretvara hranu i ambalažni otpad u kompost koji bi zatim mogli koristiti urbani poljoprivrednici.

Ove godine DGTL ide korak dalje nudeći potpuno biljni (veganski) menu sastavljen od odabrane skupine kuhara.

MOBILNOST

Druga važna prednost je smanjenje emisija stakleničkih plinova kao rezultat pokreta mobilnosti. Daleko najveći dio emisije stakleničkih plinova DGTL-a uzrokovan je putovanjima posjetitelja. Letovi umjetnika, prijevoz dobavljača i upotreba strojeva tijekom procesa stvaranja i demontaže festivala također stvaraju emisije izgaranjem fosilnih goriva.


Photo: Tim Buiting

DGTL pomno promatra načine kako mobilnost (posjetitelji, dobavljači, umjetnici) učiniti što učinkovitijom i održivijom. Što se tiče goriva koja se koristi za strojeve korištene tijekom postavljanja i kvara događaja, DGTL će se ove godine u potpunosti prebaciti s dizela na biodizel.

Time festival smanjuje emisiju CO2 na tom području za 89%

Ove godine se DGTL usredotočuje i na to da putovanja vlakom učine atraktivnim kako za domaće tako i za međunarodne posjetitelje. Festival nudi posebne ponude za karte, promovirajući nacionalni i međunarodni prijevoz vlakom prilikom kupnje karte za DGTL Amsterdam. C ilj DGTL-a je da što više posjetitelja usmjeri na putovanje vlakom umjesto avionom.

brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2