Skip to main content

U Kući slavnih izumitelj analogne glazbe

Čovjek koji je izmislio legendarnu Moog-ovu liniju sintesajzera i efekt uređaja posmrtno je ušao u američku Kuću slavnih izumitelja za svoj patent iz 1964.g., a to je prvi cjeloviti naponom upravljani modularni sintesajzer.

Piše: 


Bez Dr. Roberta Mooga ne bi bilo ni glazbe 80-ih, dance-a 90-ih, kao ni moderne elektronske glazbe. Robert Moog umro je u 71. godini života, točnije 2005.g., od tada se u spomen na izumitelja jednom godišnje organizira Moogfest koji slavi njegov doprinos glazbi. Prvo se događao u New Yorku, a kasnije svi ostali u Ashevilleu (sjeverna Karolina, SAD). U tom mjestu inače nalazi se i Moog Music, tvornica elektroničkih instrumenata. Lani su na ovom festivalu nastupili Justice, Four Tet, Disclosure i Richie Hawtin.
{youtube}7gYrRyzbk98{/youtube}

Izume u Moog Music nakog smrti doktora Mooga nastavio je raditi njegov suradnik profesor Herb Deutsch. On je u siječnju najavio novu generaciju analognih sintesajzera koje je predstavio na sajmu NAMN 2013. Cijela firma je smještena u jednoj zgradi u kojoj samo 50-ak zaposlenika dizajnira, sklapa, testira, skladišti, i prodaje ručno rađene elektroničke intrumente. Godišnje izbace 10000 instrumenata, što uključuje synthove, pedale, gitare i sl.
{youtube}hkGlctY5zM4{/youtube}

sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sibold mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2