Skip to main content
  • 18.09.2023.

Uz pomoć umjetne inteligencije istraživači su misli pretvorili u glazbu

Već smo pisali o tome kako zvuči glazba koju kreira umjetna inteligencija, no istraživači sada idu korak dalje

Piše: 


Objavljeno je istraživanje Googlea i Sveučilišta u Osaci o tehnici pretvaranja misli u glazbu. Do rezultata istraživanja se došlo tako da je pet volontera poslušalo više od 500 pjesama iz 10 različitih glazbenih stilova dok su ležali unutar uređaja za magnetsku rezonancu.


Credit: Sangoiri/Adobe Stock

Slike moždanih aktivnosti koje je uređaj napravio, stavljene su u novi AI model zvan “Brain2Music” koji je osmišljen da kreira pjesme slične onima koje su ispitanici slušali pomoću Googleovog AI glazbenog generatora “MusicLM”.

Autori istraživanja su utvrdili da “generirana glazba nalikuje glazbenim podražajima koje su ljudi iskusili s obzirom na semantička svojstva poput žanra, instrumentacije i raspoloženja.” Zaključak je da bi se jednog dana moglo dovesti do razvoja inteligentnog glazbenog programa za skladanje glazbe koji bi dekodirao misli i pretvarao u melodije.

Kako zvuči kada se glazba pretvori iz misli uz pomoć umjetne inteligencije možete poslušati ovdje.

sonus 2
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.