Skip to main content
  • 24.05.2020.

Uz potpunu legalizaciju marihuane predlažemo otvaranje Coffee shopova na otocima

Prijedlog Klubske scene je ukoliko prođe Lex cannabis (Zakon o potpunoj legalizaciji marihuane): Hrvatski otoci bi mogli postati kanabis turistička odredišta

Piše: 


Članica SDP-ova savjeta za zeleni razvoj Mirela Holy zalaže se za potpunu legalizaciju marihuane, pa i u rekreativne svrhe, a ta tema aktualna je još od samog početka godine kada je prijedlog Zakona trebao ići u javnu raspravu kroz saborsku raspravu.

U turističkom smislu legalizacija konoplje donosi pomicanje neodrživog masovnog sezonalnog obalnog turizma prema održivom cjelogodišnjem turizmu na području cijele Hrvatske, ili barem onih destinacija koje se brendiraju kao kanabis turistička odredišta ističe Holy u nedavno objavljenom intervjuu za Net.hr

Ako bi se SDP-ov prijedlog Zakona o legalizaciji sproveo, smatramo da bi Hrvatska mogla u mjesecima turističkog zatišja organizirati da se prodaja marihuane odobri isključivo na pojedinim otocima u priobalju. Mislimo pri tome na otoke koji su ispred Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika (Npr. Hvar, Brač, Šolta, Rab, Krk, Silba, Zlarin, Prvić, Dugi otok, Ugljan, Pašman, Korčula, Lastovo…).

Ovi ili neki drugi otoci, odnosno općine na otocima bi tako tijekom jeseni, zime i proljeća privlačile veliki broj ljudi zbog ekskluzivne ponude; otvorili bi se novi coffee shopovi, a postojeći bi barovi mogli tražiti dopunu djelatnosti, te bi time uspavani otoci živnuli; pokrenula bi se i ekonomija i zaposlenost kao i potrošnja, a vjerojatno i prekinuo veliki odljev mladih koji se događa posljednjih godina.

U ljetnom periodu prodaja bi se proširila i na unutrašnjost Hrvatske, a smanjila bi se istovremeno na otocima kako bi procvjetao kontinentalni turizam, odnosno onaj dio naše domovine koji ljeti ne može konkurirati obali i otocima.

Holy za Net.hr još ističe:

Benefiti za državni proračun u desetogodišnjoj dinamici mjerili bi se u desecima milijarda eura jer je prijedlog lex cannabisa jedan od najliberalnijih zakona u svijetu čime bi se Hrvatska premetnula u predvodnika ovog nezaustavljivog trenda.

Procjene ekonomskih benefita industrije konoplje u Kanadi i SAD-u računaju se u milijardama dolara, a tijekom korona-krize potražnja za marihuanom se udvostručila pa su nastala uska grla u opskrbi “travom”. Kanada je industriju konoplje tijekom korona-krize stavila na popis prioritetnih djelatnosti pa su trgovine koje prodaju travu ostale otvorene i tijekom “lockdowna”. Razlog tome su istraživanja koja su pokazala kako konzumacija konoplje jača imunitet i tako pomaže ljudima u borbi s virusom.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop