Skip to main content
  • 1.10.2016.

Zemlja u kojoj posjedovanje droge nije kriminalni čin?

Postoji jedno mjesto, jedna zemlja koja je prije 15 godina odlučila podići jedan dosta ekspresivni prst ratu protiv droge, odabiraući radikalno različit pristup – dekriminalizaciju.

 
Portugal je tako postao utopija za sve one naklonjene izletovanju u sintetički potpomognutu zabavu. Na festivalima ćeš posvuda zateći kioske za testiranje čistoće droge, a posjedovanje male količine za osobnu uporabu ne tretira se više kao krivično djelo. Danas droge u Portugalu regulira medicinsko osoblje, a ne policija.
 
Kevin Franciotti za Vice Srbija portal uputio se u Portugal kao jedan od volontera organizacije Kosmicare koja pomaže posjetiocima festivala da se nose s lošim tripom. Stotinjak volontera krenulo je na BOOM festival, ne bi li se pobrinulo za nekih tridesetak tisuća posjetitelja tijekom festivalskog vikenda.

 
Kosmicare je dio harm reduction programa koji je jedan među prvima specifično orijentiranima na psihodelike i glazbene festivale, pa se bave drogama poput LSD-a, gljiva, ketamina i bilo kojeg drugog stimulansa u vrlo vjerojatnoj kombinaciji s alkoholom i marihuanom.
 
Dr. Maria Carvalho s Katoličkog sveučilišta u Portugalu napomenula je kako mnogi gosti festivala iz drugih zemalja nisu naviknuti na ovu uslugu i da samo korištenje droge nije u potpunosti legalizirano u Portugalu, ali je dekriminalizacija izmjestila policiju iz procesa i sada se mogu pozabaviti snabdjevačima i distributerima na veliko. Ovo je razlika između zakonski napetog odnosa s rekreativnom konzumacijom droga i portugalske odluke koja se pokazala dugoročno ispravnijom i sigurnijom od jalovih prijetnji i pisanja dosjea festivalđijama. 

 
Na BOOM-u su tako volonteri postavili štand nedaleko od glavnog stagea gdje su posjetitelji mogli donijeti uzorak onoga što planiraju uzeti i za nekoliko sati dobiti potvrdu o točnom sastavu, a na istom mjestu mogli su dobiti i letke s informacijama, čepiće za uši, bočice vode i papirnate kartice za ušmrkavanje. 
 
Kosmicare usluge idu i dalje pa tako Helena Valente ujedno istražuje i koji utjecaj nosi informacija o sastavu droge na eventualnu želju ili nevoljkost konzumiranja droge, što bi moglo uvelike pomoći daljnjim raspravama o dekriminalizaciji u drugim zemljama. Sara Gael, koja vodi sličnu organizacijsku sestricu Zendo, psiholog je iz Kolorada. Napomenula je kao zaključak: "Vjerujem da se povećava stupanj javne informiranosti po pitanju značaja ovih usluga, koje su neophodne kako bi se osiguralo mentalno i emocionalno zdravlje ljudi koji svjesno koriste psihoaktivne supstance."
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2